Innehållsförteckning
Kan man förebygga autoimmuna sjukdomar?
Förebyggande vacciner, bättre hygien och renare omgivning har dramatiskt minskat antalet allvarliga infektioner. Men är det till priset av fler autoimmuna sjukdomar – reumatisk artrit, inflammatoriska tarmsjukdomar, multipel skleros och typ 1 diabetes? Det menar förespråkarna för hygienhypotesen.
Vad innebär det när vi blivit immuna?
Är du immun så betyder det att din kropp har utvecklat ett försvar som skyddar dig från att insjukna i samma infektion igen. Immunförsvaret är individens skydd mot inkräktande organismer. Är tillräckligt många immuna kallas det flockimmunitet.
Vad står IgG för?
IgG-positiva antikroppssvar är generellt mer specifika än IgM-antikroppssvar och kan ses som en markör för genomgången infektion. I laboratoriebaserade tester påvisas vanligtvis IgG-antikroppar men i vissa fall även den totala mängden antikroppar av typen IgA, IgG och IgM.
När blir det flockimmunitet?
Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, bedömer att Sverige kan uppnå flockimmunitet när med 70 till 80 procent av befolkningen är fullvaccinerade. Håller vaccineringstakten i sig kan det uppnås i september-oktober. Dag för dag, procent för procent ökar andelen vaccinerade i Sverige.
Vad är autoimmuna sjukdomar?
Autoimmuna sjukdomar är en grupp av sjukdomar som kännetecknas av att kroppens immunsystem felaktigt angriper friska celler i kroppen. Vilka symtom och tecken som uppstår kan variera beroende på vilka typer av celler som förstörs.
Vilken sjukdom är av autoimmun karaktär?
Det finns en mängd sjukdomar som är av autoimmun karaktär, nedan följer en lista med några av dem: 1 Addisons sjukdom 2 Hemolytisk anemi 3 Perniciös anemi 4 Systemisk lupus erythematosus 5 Reumatoid artrit 6 Celiaki 7 Myastenia gravis
Vad är sjukdomar som påverkar vårt immunförsvar?
Hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2, IBS och sjuklig fetma blir allt vanligare över hela världen. Men framförallt är det en grupp sjukdomar som sticker ut och ökar mer än andra; kroniska inflammationer, allergier och de autoimmuna sjukdomarna. Alltså sjukdomar som rör vårt immunförsvar. Vi börjar med de autoimmuna sjukdomarna.