Trendig

Vad hjalper mot torra slemhinnor i underlivet?

Vad hjälper mot torra slemhinnor i underlivet?

Tvätta helst bara med med vatten, eller en mild oparfymerad tvål eller intimolja. Tvätta framifrån och bakåt och se upp med att skölja slidan med vatten eftersom det torkar ut sköra slemhinnor. Använd luftiga kläder och gärna underkläder av bomull. Använd glidmedel vid samlag för att vara extra skonsam mot underlivet.

Vad gör man mot torra slemhinnor?

Vad kan jag göra själv?

  1. Om du har symtom som du inte vet vad de beror på bör du söka hjälp.
  2. Undvik att tvätta dig för ofta i underlivet.
  3. Använd milda produkter vid intimhygien, gärna en mild olja istället för tvål.
  4. Använd vattenbaserade glidmedel i samband med sex.

Kan man tvätta underlivet med babyolja?

Kan man använda babyolja eller vaselin som glidkräm? Vaselin och babyolja är två sidor av samma ämne, nämligen petroleum, och det är inte något som är sunt för din slida. Både vaselin och babyolja kan nog fylla funktionen som glidkräm, men det är inte sunt för dig invändigt.

Vilken olja är bäst att tvätta underlivet med?

Använd endast ren olja Oljan skyddar slemhinnor och hud från uttorkning och mekanisk nötning. Vanlig rapsolja, solrosolja eller olivolja är utmärkt. Intimolja från apoteket, ren paraffinolja eller rent vaselin går också bra. Det viktiga är att oljan är helt fri från parfymer och konserveringsmedel.

Varför blir jag torr under samlag?

Symtom och orsaker Det finns flera olika orsaker till att man får torra slemhinnor. Efter klimakteriet, minskar produktionen av hormonet östrogen. Detta leder till att slemhinnan i slidan blir mer torr och känslig. Man kan känna av det genom klåda och irritation i underlivet, och att det gör ont när man har sex.

Vad är bäst Vagifem eller Ovesterin?

Företaget Novo Nordisk som marknadsför Vagifem 10 µg har inte kunnat visa att produkten har bättre medicinsk effekt än det billigaste behandlings- alternativet Ovesterin vaginalkräm, trots att det kostar nästan fyra gånger så mycket. Därför utesluts originalet Vagifem vaginaltablett 10 µg ur högkostnadsskyddet.

Vad är bra för torra slemhinnor?

Havtornsbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega-7 i naturlig form. Omega-7 är en fettsyra som återfuktar slemhinnornas celler i hela kroppen.

Hur stärker man slemhinnor?

Torrhet i samband med klimakteriet Efter klimakteriet kan man bli torr och få klåda och sveda i slidan. Det kan göra att man får problem vid samlag. Mot torrhet i slidan finns Replens, en hormonfri fuktgel som återfuktar slemhinnorna.

Hur ser slemhinnan ut?

Normalt ska slemhinnan vara rosafärgad, fuktig och veckad. Men vid torrhet, framför allt i menopausen (tiden efter den sista menstruationen), blir slemhinnan istället uttunnad, blek och slät. Den blir känsligare för nötning.

Share this post