Ny

Hur det ar att bli mamma?

Hur det är att bli mamma?

Att bli förälder är en stor förändring i livet. Du får följa utvecklingen hos en ny människa, och kommer mycket länge att vara en av de viktigaste personerna i ditt barns liv. Ingen kan i förväg veta hur livet med barn kommer att bli.

Vad är det bästa med att vara mamma?

– Att vara med från det första andetaget och sedan bli en liten minimänniskas största trygghet i livet ger mig en känsla av rus och kärlek i varje liten cell i min kropp. – Att sen få vara den personen som kan påverka hela denna lilla människas liv är (såklart) ett enormt ansvar men också så jäkla häftigt.

Måste män skaffa barn?

Alla förväntas vilja ha barn någon gång i livet, i vart fall heterosexuella par och mest av allt kvinnor. Att inte vilja ha barn är mer socialt accepterat för män och det är ofta mer kontroversiellt om en kvinna väljer att öppet säga att hon inte vill ha barn.

Vad menas med mödradödligheten?

Mödradödlighet betyder att man dör i samband med graviditet eller förlossning.

Hur vanligt är det att man dör vid förlossning?

Varje dag dör omkring 830 kvinnor vid förlossning, i samband med komplikationer under graviditeten eller efter osäkra aborter. För varje kvinna som dör drabbas 20 av allvarliga skador, infektioner eller funktionsnedsättningar.

Vad menas med Barnsängstid?

Tiden efter förlossning kallas för barnsängstid, (6-12 veckor). Förändringar orsakade av graviditet återgår till det läge som rådde före graviditeten.

– Att få tillbaka det busiga i mig. Springa runt och flamsa, dansa och sjunga hemma precis som när man själv var barn och lekte som att det inte fanns någon morgondagen. – Jag älskar att fokuset skiftar naturligt. Man hör alla prata om det, att man prioriterar saker på nya sätt, och så är det verkligen.

Hur kan man dö under förlossning?

Direkta dödsorsaker domineras av hypertensiv sjukdom/preeklampsi, följt av tromboembolisk sjukdom, sepsis och obstetrisk blödning. Övriga direkta dödsorsaker är fostervattenemboli och extrauterin graviditet.

Share this post