Trendig

Vad ar blefarit konjunktivit?

Vad är blefarit konjunktivit?

Ögonlocksinflammation, så kallad blefarit, är en ofarlig men ofta långdragen eller återkommande åkomma. Den kan ge dig rodnad, klåda, skavkänsla och tårflöde. Du kan lindra dina besvär genom att göra rent ögonlocken.

Hur ser ögonlocksinflammation ut?

Vid ögonlocksinflammation, blefarit, kliar ögonlockskanterna och de blir röda och svullna. Det är främst äldre och personer med känslig hy som drabbas. Även om inflammationen kan vara besvärlig – är den ofarlig – och du kan ofta enkelt behandla den själv. På Kry kan du få hjälp vid ögonlocksinflammation.

Hur känns blefarit?

Ögonlocksinflammation är en inflammation i kanten på ögonlocket som ofta drabbar båda ögonen. Vanliga symtom är svullna ögonlockskanter och att ögonen skaver, rinner och känns torra och grusiga. Besvären är ofarliga men däremot kan det ta tid att bli av med inflammationen.

Hur blir man av med blefarit?

Det är en vanlig åkomma som finns i alla åldrar men äldre och personer med känslig hud är extra drabbade. Det finns flera olika bakomliggande orsaker. Associerade sjukdomar är allergier, atopiskt eksem, seborroisk dermatit och rosacea. Blefarit kan i sin tur leda till hordeolum, konjunktivit samt keratit.

Hur får man bort blefarit?

Blefarit behandlas i första hand genom rengöring av ögonlockskanterna. Det är något du kan göra själv hemma genom att först badda ögonen med en fuktig ren handduk eller kompress. Tillsätt sedan några droppar oparfymerat babyschampo i ljummet vatten och rengör ögonlockskanterna med en bomullspinne.

Hur behandlar man konjunktivit?

Behandling av konjunktivit (ögoninflammation) Vid en bakteriell infektion kan behandling med antibiotika sättas in. Det kan vara bra att byta ut sitt ögonsmink efter en konjunktivit. Om din konjunktivit beror på allergi kan du behandla med receptfria ögondroppar och tabletter mot allergi.

Share this post