Trendig

Vad ar det for skillnad mellan skyddstillsyn och villkorlig dom?

Vad är det för skillnad mellan skyddstillsyn och villkorlig dom?

Vid skyddstillsyn är prövotiden tre år medan den vid villkorlig dom är bara två år. Skyddstillsyn är förenad med övervakning under minst ett år medan villkorlig dom, om den inte förenas med en föreskrift om samhällstjänst, i praktiken inte har något verkställighetsinnehåll.

Vad finns det för olika straff?

De påföljder man kan dömas till är: böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse, vård, samhällstjänst. Olika straff kan kombineras.

Vad menas med straffrättsliga?

Straffrätten behandlar brott och konsekvensen av att begå brott. I straffrätten ingår vilka gärningar som är straffbelagda, vad som krävs för att någon ska anses ha begått ett brott, under vilka förutsättningar gärningsmannen kan dömas för brottet samt vilket straff och andra påföljder som kan bli aktuella.

Kan den som begått flera brott få endast en påföljd?

Asperationsprincipen innebär att när en gärningsman döms för flera brott samtidigt och får ett gemensamt straff, så bedöms det allvarligaste brottet till sitt fulla straffvärde medan straffvärdet för övriga brott reduceras i en fallande skala.

Vad är en skyddstillsyn?

Skyddstillsyn är en påföljd enligt Brottsbalkens28 kap BrB. För den som dömts till skyddstillsyn löper en prövotid på tre år. Under prövotiden ska den dömde vara skötsam och försörja sig efter förmåga. Samtidigt med domen utser tingsrätten en övervakare, som ska hjälpa och stödja den dömde.

Vilka typer av brott finns det?

Det finns många olika typer av brott

  • Egendomsbrott.
  • Våldsbrott.
  • Narkotikabrott.
  • Trafikbrott.
  • Organiserad brottslighet.
  • Hatbrott.
  • Ekonomiska brott.
  • Blev du bedragen?

Vad heter den som har begått ett brott?

Gärningsperson. Den person som har begått ett brott.

Vilka döms till skyddstillsyn?

Om domstolen anser att presumtionen mot fängelse inte är bruten, ska fängelsestraff utdömas. Om straffvärdet däremot är två år eller mindre och det finns särskilda skäl, får domstolen ändå välja att ådöma villkorlig dom eller skyddstillsyn istället för fängelse. Särskilda skäl är t. ex.

När kan en person dömas till villkorlig dom?

Villkorlig dom är en alternativ påföljd. När det gäller villkorlig dom betyder detta att domstolen dömer till villkorlig dom i stället för fängelse. En grundläggande förutsättning för att domstolen ska döma till villkorlig dom är därmed att brottet är så pass allvarligt att straffvärdet motsvarar fängelse.

Vad menas med Straffmätningsvärde?

Straffmätningsvärdet kan vara lägre än vad straffskalan tillåter, om rätten anser att det finns särskilda skäl för det. Både straffvärdet och straffmätningsvärdet består av ett antal böter eller en viss tid i fängelse, exvis ”150 dagsböter” eller ”2 år och sex månaders fängelse”. Antalet böter är mellan 30 och 150.

Hur får man mildare straff?

Mildare straff för unga vuxna Om du är 18 till 20 år, kan du bli dömd till samma straff som vuxna. Men straffet blir mildare, till exempel ett kortare fängelsestraff. Du kan också få en villkorlig dom. Villkorlig dom kan innebära att du får straffet samhällstjänst.

Varför får man skyddstillsyn?

Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan (kontraktsvård) Kontraktsvård kan bli aktuellt för den som har någon typ av beroende, till exempel av alkohol eller narkotika, är spelberoende eller våldsbenägen. För att kunna dömas till kontraktsvård måste den dömde vara medveten om sitt missbruk eller beroende.

Share this post