Trendig

Vad innehaller dialysvatskan?

Vad innehåller dialysvätskan?

Dialysvätskan består av en steril och kaliumfri saltlösning. Den innehåller en buffert för att upprätthålla en relativt konstant surhetsgrad i kroppen. Dialysvätskan innehåller också ett ämne som leder till osmos, där vatten dras från blodet till vätskan i bukhålan. För det mesta används glukos för att skapa osmotisk kraft.

Hur länge behöver du dialys?

Dialys ersätter njurarnas uppgift att rena blodet. Du mår ofta bättre efter en till två veckor. Vid tillfällig njursvikt kan du behöva dialys en kortare tid. Många behöver dialys resten av livet eller tills en njurtransplantation blir möjlig.

När startar dialysmaskinens pump?

Sjuksköterskan startar dialysmaskinens pump. Då leds blodet ut från blodkärlet via AV-fisteln eller katetern, genom en dialysslang och in i maskinen. Där renas blodet från restprodukter och vätska avlägsnas. Sedan leds blodet tillbaka in i kroppen igen genom den andra dialysslangen.

Vad är Peritonealdialys?

Peritonealdialys (PD), även kallat bukhinnedialys eller påsdialys, innebär att man, via en kateter, för in dialysvätska i bukhålan. Bukhinnan (peritoneum) fungerar som membran, över vilken restprodukter transporteras genom osmos. Genom att ha en hög glukoskoncentration i dialysvätskan driver man också ut vatten.

Vad är P-glukosresultat under 4 mmol/l?

P-Glukosresultat under 4 mmol/L brukar tolkas som lägre än normalt. Låga värden beror oftast på att du har diabetes och har tagit för mycket av det läkemedel som sänker blodsockret.

Vad är referensintervallet för p-glukos?

Referensintervallet får man genom att väga samman P-Glukos-resultatet från en stor grupp friska personers fasteprov. Referensintervallet för fastevärden för P-Glukos anges ofta till 4,0 till 6,0 mmol/L. Det brukar anges som fP-Glukos. Om du inte har fastat kan det vara normalt med värden upp till 8,7 mmol/L.

Hur kan man mäta glukos i blodet?

Blodprov: P-Glukos – blodsocker. Att mäta glukoshalten i blodet är vanligt. Det görs framför allt för att undersöka om du har diabetes. Provet tas oftast med ett stick i fingret. Personer med diabetes som har en blodsockermätare kan ofta ta provet själv.

Share this post