Allmänning

Kan man tomma en bold sjalv?

Kan man tömma en böld själv?

Små bölder, en centimeter eller mindre, kan du tömma naturligt. Du kan lägga på varma kompresser på området i upp till 30 minuter för att lindra smärta. Värmen kan hjälpa till att minska svullnad och snabba upp läkning.

Vad är en särskild form av böld?

En särskild form av böld är så kallad pilonidalcysta. Den uppstår inte vid ändtarmsöppningen, utan i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig. Oftast beror pilonidalcystan på hårstrån som har kapslats in under huden.

Hur gör man för att öppna bölden?

Det viktigaste att göra är att en läkare öppnar bölden, vilket är en instängd bakterieinfektion, så att varet får rinna ut. Då försvinner värken som i ett trollslag. Om det blir bra dränage ur bölden kanske det räcker med det annars får du också äta antibiotika (sannolikt heracillintabletter) i någon vecka.

Kan bölder tömmas mer grundligt på var?

En del bölder behöver tömmas mer grundligt på var. Det är ett litet kirurgiskt ingrepp som brukar utföras med lokalbedövning. Kirurgen gör ett litet snitt eller använder en nål för att ta bort varansamlingen, och rengör såret med en steril saltlösning. Behandlingen kan lämna ett litet ärr.

Måste en böld tömmas?

En böld är en ansamling av var i vävnaden runt ändtarmsöppningen. Bölden kan ibland utvecklas till en liten kanal mellan ändtarmen och huden utanför ändtarmsöppningen, en så kallad fistel. För att bli av med bölden eller fisteln behövs oftast en operation.

Hur blir man av med en böld?

Vid djupa och större infektioner med abscessbildning rekommenderas incision och dränage, eventuellt kombinerat med penicillinasstabilt antibiotikum i 7 – 10 dagar. Behandling med flukloxacillin (Heracillin®) kan vara indicerad vid feber och spridning till omgivande vävnad, lymfangit och lymfadenit.

Hur lång tid tar det för en böld att försvinna?

Kroppstemperaturen kan vara helt normal men du kan också ha feber, oftast inte så hög, ibland svängande. Om du tidigare har haft feber så kan den ha sjunkit nu när varet i bröstet har kapslat in sig i bölden. Det är olika hur lång tid det tar innan det blir bra. De flesta brukar bli bra inom ett par veckor.

Måste man operera bort en Pilonidalcystor?

Behandling av pilonidalcysta Om bölden gör ont kan vi tömma den på var och minska trycket. Vi skär ett snitt i bölden och låter vätskan rinna ut. Före ingreppet ges lokalbedövning. Om besvären med pilonidalcystan är återkommande kan du behöva opereras.

Hur ser varböld ut?

Den svarta punkten i mitten är en igentäppt hårfollikel. En varböld eller abscess är en lokal ansamling av var (så kallad pus) som byggts upp inuti en vävnad i kroppen. Symtom och kännetecken för abscesser på hudytan är bland annat rodnad, smärta, värme, och svullnad som vid tryck kan kännas vätskefylld.

Varför får jag bölder hela tiden?

Hidradenitis Suppurativa (HS) kännetecknas av inflammerade områden i huden där det ofta uppstår knölar, sår och bölder. Inflammationen uppkommer oftast i de hudområden där det finns en viss typ av svettkörtlar som kallas apokrina körtlar. De finns framför allt i armhålorna, ljumskarna, underlivet och på bröstet.

Vad är Talgkörtelcysta?

Ett aterom är en talgkörtelcysta som uppstår då utförsgången till en talgkörtel täpps igen. Eftersom körteln fortsätter att producera talg (sebum) så bildas efterhand en knöl under huden.

Kan en Pilonidalcysta försvinna av sig själv?

Besvären kan komma och försvinna av sig själv.

Share this post