Frågor

Hur tjock Markisolering?

Hur tjock Markisolering?

När man använder markisolering gräver man ut minst 150-200 cm från ytterväggen och c:a en halv meter ner. Man lägger dit minst 1 decimeter tjockt lager med sand och eller grus. Ovanpå sanden läggs sedan markisoleringen. Markisoleringen består oftast av cellplast och bör vara cirka 1 decimeter tjock.

Vad är PU skum?

Fogskum, som ofta kallas pu-skum, används i dag till allt från montering av karmar till isolering, ljuddämpning och utfyllnad av hålrum. Fogskummet säljs i sprayburkar som oftast rymmer 500-750 ml. När du trycker ut skummet kommer det via ett sugrörsliknande munstycke.

Hur tjock isolering cellplast?

Vår rekommendation är att ha minst 300 mm cellplast. Om man väljer att ha 400 mm cellplastisolering så är det bra att veta att man minskar värmeförlusterna ner i marken till i princip noll och det gör faktiskt husgrunden mer känslig för tjäle.

Vad är PU gjort av?

PU-läder är ett läderliknande material som är helt artificiellt eller semi-artificiellt. I det första fallet rör det sig om plast av typen polyuretan helt utan animaliska produkter. I det andra fallet är det djurhud (läder) som är bunden till polyuretan, också kallat ”bycast läder”, ”bundet läder” eller ”splittläder”.

Hur isolerar man ett betonggolv?

När du ska gjuta golv i källaren kan cellplast vara ett bra sätt att isolera golvet men också källaren som helhet. För att tilläggsisolera källaren genom att isolera under betonggolvet så behöver man oftast cellplast av kvaliteten s100. Mekaniskt ventilerade golv är vanliga i källare.

På vilket djup måste isoleringen ligga från slitlagret?

Hur djupt man måste gräva beror på var i Sverige tjälskyddet ska göras. Detta eftersom marken består av olika jordarter och det är olika kallt i landet. Gränsen för vad som är frostfritt djup varierar därför geografiskt och kan skilja mellan ca 1 m i södra Sverige och ca 2,5 m i norra Sverige.

I vilken ordning bygger man en platta på mark?

Gjuta platta på mark

  1. Steg för steg…
  2. Schaktning & dränering. Det första steget när man bygger platta på mark är att schakta bort matjord ner till grundläggningsdjupet ca 60cm.
  3. Isolering med cellplast.
  4. Montering av golvvärme.
  5. Armering.
  6. Gjutning.
  7. Blandning.
  8. Transport.

Vad gäller platta på mark?

En konstruktion för platta på mark består av kantelement runt ytterkanten av grunden, isolering av cellplast som läggs direkt på marken inne i grunden samt en armerad betongplatta som gjuts på isoleringen. Denna konstruktion utgör således grunden för huset och fungerar som bottenbjälklag.

Hur isolerar man torpargrund?

En traditionell metod är att lyfta golvbrädorna, vindtäta och fylla på isolering. Vill du inte lyfta på golvet kan man istället isolera utifrån. Då borrar man mindre hål genom väggen till varje golvfack. Därefter blåser man in cellulosaisolering i facken och täpper igen hålen med en dymling.

Hur isolerar man en betongplatta?

Under betongplattan isoleras med ROCKWOOL Markskiva. Det kapillärbrytande skiktet består normalt av tvättad makadam, 8-16 mm, som ska vara minst 150 mm tjockt. Sockel eller kantbalk ska alltid isoleras, för att undvika värmeförluster genom kondens och hög relativ fuktighet i betongplattan.

Hur länge fukta betongplatta?

Se till att betongen inte torkar för snabbt När man gjuter platta på mark ska betongen vattnas under lång tid, ofta minst en vecka. Täck din betongplatta med plast för att förhindra avdunstning, men se till att betongen härdat tillräckligt för att plasten inte ska fastna i underlaget.

Share this post