Blogga

Hur mycket makadam vid dranering?

Hur mycket makadam vid dränering?

Börja med att lägga geotextil i diket som ett materialavskiljande lager. Fyll på med makadam 11/16 cirka 15 cm. Tänk på att lägga det i rätt lutning, rekommenderat fall är 1:200. Packa bädden väl med paddan.

Är Sand dränerande?

Eftersom du har god dränerande mark (sand) så tillför utvändig dränering mindre än annars. Men nog hjälper dräneringen lite. Du kan också skydda grundmuren extra med asfaltpapp / membranisolering / tätning. Ibland kan jag höra att man lägger plåt utanför huset ovanför dräneringen för att flytta ut vattnet från huset.

Hur långt ner ska dräneringen ligga?

En normal dränering brukar ligga på mellan 45-55 cm djup. I gamla gräsmattor kan dräneringen ligga så djupt som 80-120 cm, vilket ofta är för djupt för att få en väl fungerande dränering. Vid problem med dränering är det självklart att man ska laga den gamla dräneringen eller eventuellt gräva ner en ny.

Vilken dimension på dräneringsrör?

Längden på det tänkta dräneringsröret och mängden vatten påverkar vilken dimension som behövs. Standardmodellen är på 110 mm, vilket oftast är ett bra val. Det är stort nog, och inte minst blir det lättare att hitta delar till ett sådant rör. Men jordmånen påverkar vilken typ av dräneringsrör som är lämpligt.

Hur mycket makadam går åt?

Beräkning Makadam Grå/Svart 8-16 mm

Resultat
Mängd 1,00
Vikt +15% Kompression 1,61 ton
Priser Makadam Grå/Svart 8-16 mm
Beställ Makadam Grå/Svart 8-16 mm

Vad ska det vara för material runt dräneringen?

En väl fungerande dränering består av dränerande och kapillärbrytande material exempelvis makadam samt isolerskivor och dräneringsledningar. Dagens dräneringsledningar är tillverkade i plastmaterial som gör dem lättare att lägga ut än tegel- eller betongrör.

Är makadam dränerande?

Det vanligaste dränerande materialet för husgrunder är makadam eller dräneringsgrus. Fördelen med makadam är att materialet packar sig på ett bra sätt och skapar en stabilare undergrund med bättre spridning av lasterna.

Vad är dränering av källare?

Dränering av källare är ett av Sveriges vanligaste renoveringsprojekt. De flesta dräneringar idag är dränering av källare. Men många hus med krypgrund eller betongplatta behöver också dräneras. En krypgrund är mer känslig än en betongplatta som kan vara blöt ett tag utan stora konsekvenser såsom dålig innemiljö i en källare.

Var ska dräneringsrören ligga nära huset?

Dräneringsrören ska följa husets form och ligga så nära grunden som möjligt- med dräneringsmån intill väggen. Ledningsbanan bör vara utrustad med två brunnar – en rensbrunn vid ledningens högsta punkt och ett slamfång vid den lägsta. Dräneringsrörens lutning ska inte understiga 1/2 cm per meter.

Hur många kronor får du dra av dräneringsarbetet?

Prisskillnaderna kan bli stora men ett normalpris för ett dräneringsarbete av cirka 100 kvadratmeter husgrund (40 löpmeter cirka) landar därmed på runt 140 000 – 150 000 kronor. Då får du givetvis också dra av en tredjedel av dessa kostnader genom ROT-avdraget.

Share this post