Populära

Hur upplevs smarta?

Hur upplevs smärta?

Smärtupplevelsen bildas i hjärnan Hjärnan tolkar från vilken del av kroppen smärtsignalen kommer och hur stark den är. Smärtan stimulerar hjärnområden som behandlar känslor, och därför upplever vi smärtan som oangenäm och försöker bli av med den.

Hur ser man i samhället på smärta?

Smärta är ett stort problem för individen och för samhället. Smärta är en av de vanligaste anledningarna till att människor söker sjukvård. Smärta är alltid en subjektiv upplevelse som påverkas av tankar, känslor, tidigare erfarenheter, sociala omständigheter och kulturell bakgrund.

Hur definieras begreppet smärta?

Smärta definieras av International Association for the Study of Pain (IASP) som ”en sensorisk och emotionell upplevelse vilken kan korreleras till verklig eller potentiell vävnadsskada eller uttryckas i termer av skada”.

Vad är psykogen smärta?

Psykogen smärta, är en smärta som orsakas av psykiska sjukdomar, till exempel depression. Idiopatisk smärta, är en smärta utan känd orsak. Patienten har ingen tydlig skada eller sjukdom som kan ge upphov till den smärta som de ändå upplever. Neuropatisk smärta/nervsmärta, beror på en skada eller förändrad funktion i nervsystemet.

Vad är idiopatisk smärta?

Idiopatisk smärta, är en smärta utan känd orsak. Patienten har ingen tydlig skada eller sjukdom som kan ge upphov till den smärta som de ändå upplever. Neuropatisk smärta/nervsmärta, beror på en skada eller förändrad funktion i nervsystemet.

Vad är nociceptiv smärta?

Nociceptiv smärta är det som vi vanligtvis förknippar med akut smärta, nämligen det obehag vi upplever vid en skada eller hotande skada i någon del av kroppen. Denna smärta orsakas av att de små smärtsensorerna (nociceptorer) som finns nästan överallt i kroppen påverkas.

Vad är en neuropatisk smärta?

En vanlig typ av neuropatisk smärta är polyneuropati, där nerver har blivit skadade i ett symmetriskt mönster, till exempel på grund av diabetes. Efter en stroke eller vid sjukdomen MS kan det uppstå smärtor på grund av skador i perifera eller centrala nervsystemet.

Smärtan varierar beroende på vilka nerver som är skadade och kan upplevas som brännande, stickande, ilande eller diffust obehagligt molande smärta. Ibland finns också en stumhets- eller svullnadskänsla. Smärtan kan stråla ut i en arm eller ett ben. Smärtan komma i attacker eller vara ihållande över längre tid.

Share this post