Frågor

Hur lang tid tar blindtarmsoperation vuxen?

Hur lång tid tar blindtarmsoperation vuxen?

Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.

Hur stor är en blindtarm?

Den mänskliga blindtarmen slutar blint nedåt, med ett mindre utskott som kallas blindtarmsbihanget eller blindtarmens maskformiga bihang (appendix vermiformis, ’maskformigt bihang’). Blindtarmsbihanget är cirka 1 cm brett och 10 cm långt, men längden kan variera mellan 5 och 15 cm.

Hur många procent opererar bort blindtarmen?

– Där har vi blivit mycket bättre i Sverige. För tio år sedan var det bara runt 70 procent av dem som opererades som verkligen hade en inflammerad blindtarm, men den togs ändå alltid bort. I dag är den siffran 90 procent, berättar Bobby Tingstedt. FOTNOT: Studien är publicerad i Digestive Surgery 2004;21(1):23-7.

Vad är Körtelbuk?

Körtelmage innebär att barnets lymfkörtlar i magen svullnar upp och gör ont. Ofta gör det ont långt ned i magen, på höger sida. Det är vanligt att barnet har haft en förkylning innan. Symtomen liknar dem vid blindtarmsinflammation, men är ofarliga och går över av sig själv utan behandling.

Hur mår man efter en blindtarmsoperation?

Det kan göra ont att kissa och bajsa, eftersom muskulaturen i magen kan ha svårt att slappna av efter operationen. Efter två dygn kan du duscha, men du behöver skydda operationssåren. Har du opererats för en brusten blindtarm kan du behöva komma på ett återbesök sex till tio dagar efter operationen.

Vad ska man tänka på efter blindtarmsoperation?

Du får stanna kvar på sjukhuset någon dag efter operationen, oavsett om du har opererats med titthålsteknik eller med öppen operation. Det kan göra ont att kissa och bajsa, eftersom muskulaturen i magen kan ha svårt att slappna av efter operationen. Efter två dygn kan du duscha, men du behöver skydda operationssåren.

Share this post