Allmänning

Varfor blir kolan for los?

Varför blir kolan för lös?

Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort. 122 grader Knäcken/kolanblir ganska mjuk. 125 grader Knäcken/kolan blir seg utan hård yta.

Vad gör man när kolan inte stelnar?

Svar: Om kolan blir alldeles för lös så skulle jag försöka koka om den. Det enklaste är att försöka smälta den i en kastrull med lite grädde i botten. Man måste röra hela tiden så att det inte bränner fast. Sedan kokar man så pass länge så att man kan göra kulprovet.

Kan man koka upp kola igen?

Om kolan är mycket mjuk och går lätt att värma upp igen kan det vara värt ett försök. Värm försiktigt och använd sedan en termometer för att veta när den är lagom. Troligtvis är det enklare att använda din kola som kolakräm eller kolasås och helt enkelt koka en ny sats istället.

Hur räddar man en skuren kola?

Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård. Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Ta grytan från värmen.

Kan man koka om kola som inte stelnar?

När knäcken inte tjocknar?

Knäck – vilken temperatur? Med en digital kökstermometer kan du lätt hålla koll på temperaturen för att få den perfekta konsistensen. Vid 122-125°C blir knäcken mjuk och seg utan hård yta. Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.

Om kolan blir för lös när du kokar den finns det räddning. Här ger experten tips och några saker att tänka på om du ska koka om den. Fråga: Vad gör man när kolan blir alldeles för lös?

Vad är kola?

Det kokas på socker och (oftast) någon mejeriprodukt. Ordet kola kommer av att extrakt av kolanöt ursprungligen tillsattes i kolakaramellerna eller kolorna (som även senare i tid verkar vara annorlunda mot dagens kolor genom att innehålla choklad eller kakao).

Vad gör man om knäcken inte stelnar?

Låt koka på medelvärme till 130°, ca 25 minuter. Det är den temperatur som krävs för att knäcken ska bli tillräckligt hård för att den ska gå att bryta i bitar. Till vanlig knäck i små formar räcker det att låta temperaturen gå upp till 125°C. Glöm inte att röra om då och då.

Varför bränns kolan?

Det kan evigheter för en stor kolasmet att komma upp i rätt temperatur. Rör inte för mycket, eller för häftigt, i smeten, Rörandet ökar risken för att kolan sockrar sig. Naturligtvis måste man se till att den inte bränner vid men det räcker att röra då och då.

Varför kommer inte kolan upp i temperatur?

Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den svalnar. Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort.

Vad händer om kolan kokar för länge?

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.

Varför blir knäcken lös?

Blir knäcken istället för lös beror det på att den blivit upphälld för tidigt. Det kan också vara så att man behöver tillsätta mer socker och grädde samt höja temperaturen på plattan. Blir knäcken korning har istället temperaturen på plattan varit för hög.

Låt koka Låt koka på medelvärme till 130°, ca 25 minuter. Det är den temperatur som krävs för att knäcken ska bli tillräckligt hård för att den ska gå att bryta i bitar. Till vanlig knäck i små formar räcker det att låta temperaturen gå upp till 125°C. Glöm inte att röra om då och då.

Share this post