Allmänning

Vad ar normalt Kaliumvarde i blodet?

Vad är normalt Kaliumvärde i blodet?

När koncentrationen av kalium i blodet är lägre än 3,6 mmol/l. Blodprovet får inte tas under samtidig åtstramning av ett blodkärl (stas) eller när man pumpar med handen vid provtagningen. Sådana åtgärder ger risk för sönderfall av de röda blodkropparna med felaktigt förhöjda kaliumvärden som följd.

Varför får man högt Kaliumvärde?

Den som har ett högt kaliumvärde, hyperkalemi, är i de flesta fall symtomfri. Det är först när värdet förhöjs rejält som det kan bli riktigt farligt eftersom för höga nivåer kan ge livshotande rubbningar i hjärtrytmen och leda till hjärtstillestånd. Detta kan exempelvis bero på att man tagit för mycket tillskott.

Har du ett lågt kaliumvärde?

Den vanligaste orsaken till ett lågt kaliumvärde är att du behandlas med en viss typ av läkemedel. Det handlar framför allt om vissa vätskedrivande läkemedel som till exempel furosemid. Andra orsaker till låga kaliumvärden kan vara att du har förlorat salter, till exempel om du har haft kraftiga diarréer eller kräkningar.

Vad är kaliumvärdet i blodet?

Höga halter av kalium i blodet kallas hyperkalemi. Ett lätt förhöjt kaliumvärde brukar inte ge några besvär. Är kaliumvärdet kraftigt förhöjt kan du bli illamående, känna dig svag och hjärtat kan slå oregelbundet. Om provtagning och provtransport har fungerat bra brukar ofta ett högt värde bero på läkemedel.

Vad är rekommenderat dagligt intag av kalium?

Normalt dagligt intag av kalium är 4–5 gram. Rekommendationerna från Livsmedelsverket är 3,5 gram dagligen för män och 3,1 gram för kvinnor. För personer som rekommenderats kost med lågt kaliuminnehåll är den rekommenderade dosen mellan 1,5 och 3 gram.

Vad kan man äta med kaliumfattiga livsmedel?

Man kan äta kaliumfattiga livsmedel regelbundet, men undvik stora portioner. Några livsmedel med lågt kaliuminnehåll: Frukter: ananas, äpplen, päron, vattenmelon, konserverad frukt, klementin, litchi, nektarin, druvjuice, krusbär, blåbär och lingon.

Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?

Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.

Vad är kalium för din hälsa?

Kalium motverkar hjärt-kärlproblem och är viktig för energi-produktionen, blodsockret, nerverna och musklernas funktion. Kalium är betydande för ben-stommen, tarmfunktionen och njurarna bland annat. Som en av de mest förekommande mineralerna i kroppen spelar kalium mycket en viktig roll för din hälsa.

Share this post