Trendig

Hur lange kan ett diskbrack gora ont?

Hur länge kan ett diskbråck göra ont?

Diskbråck går oftast över av sig sjäv. Besvären blir oftast bättre inom ett par veckor. Efter ett par månader brukar de flesta inte längre ha ont. Ibland kan man få allvarligare symtom och en del kan behöva opereras.

Varför är nervinklämning i nacken ovanligare än diskbråck?

Man har sett att nervinklämning i nacken är betydligt ovanligare än diskbråck i ländryggen. Det är främst personer mellan 40 och 60 år gamla som drabbas, och kvinnor drabbas i högre grad än män. Man har sett att vissa faktorer ökar risken att få nervinklämning i nacken: Personer som har flera släktingar med samma tillstånd.

Vad är ett diskbråck från l5-s1?

Ett diskbråck från den nedersta disken, L5-S1, ger typiskt smärtutstrålning längs baksidan av skinkan, låret och underbenet och ofta ut i fotsulan och fotens yttersida. Ett L4-L5 diskbråck ger smärtutstrålning längs lårets och underbenets yttersida och ut över fotryggen, ofta ända ut i stortån.

Vad är vanligt med diskbråck i bröstryggen?

En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen. Då kan du få smärtor som strålar ut i armen. Det är mindre vanligt med diskbråck i bröstryggen.

Hur lång tid tar det för ett diskbråck att läka?

De allra flesta diskbråck försvinner spontant inom 2-6 månader, ibland tar det längre tid. Kroppen bryter ned diskbråcket. Om smärtan inte minskat eller försvunnit inom ca 2 – 3 månader rekommenderar vi operation.

Har man diskbråck kan en operation behövas?

I vissa fall när man har diskbråck kan en operation behövas. Ungefär tio procent av de som drabbas av åkomman blir inte av med sin smärta. Har man väldigt ont och blir begränsad i sitt liv på grund av det så kan man behöva diskutera med sin läkare om huruvida man behöver en läkare. De flesta som får en operation blir helt friska efteråt.

Vad beror på diskbråck?

Diskbråck beror på att en disk mellan ryggkotorna gått sönder och bildat ett bråck som buktar ut. Det går oftast över av sig själv. Läs mer på Doktor.se.

Kan du få diskbråck träning?

Diskbråck träning. Men ofta hjälper det med träning och motion. Att få ett träningsprogram genom en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast kan vara en bra lösning. Då får du röra på dig och träna upp dina muskler. Dels kan detta hjälpa för att minska smärtan men också för att få tillbaka muskulatur och stärka lederna.

Share this post