Rekommendationer

Vad innebar akuta behandling av stroke?

Vad innebär akuta behandling av stroke?

Den akuta behandlingen av stroke innebär att upprätthålla livsfunktionerna, det vill säga andning och blodcirkulation. Läkaren undersöker också vilka funktioner som påverkats. Vilken behandling i övrigt du får avgörs om det är en blödning eller en propp. Om du fått en blodpropp

Vad är orsaken till stroke?

Den allra vanligaste orsaken till stroke är att en blodpropp täpper till blodcirkulationen i ett område i hjärnan. Det kallas också för hjärninfarkt. En blodpropp kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan och kallas då trombos. Ofta är det ett mindre blodkärl i hjärnan i de djupa delarna av hjärnan som har täppts till, så kallad småkärlssjukdom.

Hur får man vård av stroke?

Ofta får den som drabbats av stroke vård från ett helt specialistteam med läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och andra fackspecialister. Genom rätt rehabiliteringsform kan tal, motorik, kraften i kroppen och andra funktioner som satts ner återkomma till patienten.

Vad är stroke eller syrebrist?

Stroke. Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus.

Vad är sväljsvårigheter efter stroke?

Sväljsvårigheter (dysfagi) efter stroke. Upp till 50–70 procent av de som drabbas av stroke får sväljproblem i det initiala skedet, 20 procent av dessa självläker inom de närmsta veckorna. Betonas bör dock att ju snabbare en rehabilitering sätts in desto snabbare påskyndas självläkningen.

Vad är orsakerna till stroke?

Den vanligaste orsaken till stroke är hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Kärlskadorna orsakar hjärninfarkt i cirka 85 procent av fallen och hjärnblödning i resterande fall. Ofta drabbar stroke de kärlområden i hjärnan som är störst och viktigast för blodförsörjningen.

Vad är riskfaktorerna för stroke?

Riskfaktorer. Om man har drabbats av en stroke har man en kraftigt ökad risk att drabbas igen. För att minska risken och förebygga att man får ytterligare en stroke gör läkaren en noggrann riskfaktorkontroll. De viktigaste riskfaktorerna för stroke är: högt blodtryck. rökning. förmaksflimmer. diabetes.

Share this post