Populära

Hur fungerar skoldkorteln?

Hur fungerar sköldkörteln?

Så fungerar sköldkörteln. Sköldkörteln är en liten fjärilsformad körtel på halsens framsida som producerar två huvudsakliga hormoner: tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som påverkar nästan alla kroppens funktioner.

Har du en underaktiv sköldkörtel?

Har du en temperatur under 36,4 grader indikerar det en underaktiv sköldkörtel. Ju lägre temperatur du har desto större problem och är temperaturen alltid under 36,4 så får du bekräftat att du har en underfunktion.

Vad behöver sköldkörteln för att få rätt näringsintag?

Sköldkörteln behöver A-vitamin som finns i animalisk kost såsom ägg och fiskleverolja. För vegetarianer omvandlas betakaroten från grönsaker till A-vitamin, dock kräver detta en normalt fungerande sköldkörtel! Vilket gör att vegetarianer kan få problem med att inte få rätt näringsintag.

Vad är bristen på sköldkörtelhormon?

När kroppen har brist på sköldkörtelhormon påverkas alla vävnader, vilket bland annat medför svullnad. Svullnaden beror på en ökad mängd av så kallade hydrofila glukosaminglykaner som binder vätska. En del känner sig plufsiga, särskilt på händer, underben, ansiktet (särskilt runt ögonen).

Vad är underfunktion i sköldkörteln?

En underfunktion i sköldkörteln innebär att ämnesomsättningen blir kliniskt låg. Låg ämnesomsättning ger en rad olika symtom. Typiskt är trötthet, viktökning och frusenhet. Hypotyreos kan förkomma i alla åldrar men är vanligast hos kvinnor i 40-70 års ålder.

Vad påverkar Sköldkörtelns hormoner?

Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet.

Har du underproduktion av sköldkörtelhormon?

Underproduktion av sköldkörtelhormon, eller hypotyreos, är den vanligaste av sköldkörtelns sjukdomar. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om vad du ska göra – och inte göra – för att må bättre.

Vad är sköldkörteln ansvarig för?

Sköldkörteln reglerar kroppstemperaturen och är ansvarig för att hålla kroppen varm. Om man ständigt har kalla händer eller fötter, eller andra kalla kroppsdelar, kan det vara en indikation på problem med sköldkörteln och ämnesomsättningen. Förändringar i hud, hår och naglar.

Kan du plötsligt upplever något fel med sköldkörteln?

Om du plötsligt upplever oro, depression, oförklarliga humörsvängningar eller ångestattacker kan det bero på att kroppen försöker tala om för dig att något är fel med din sköldkörtel. Kroppssmärtor. Plötsliga smärtor i muskler, leder eller senor kan vara ett tecken på en hormonell rubbning hos sköldkörteln.

Vad påverkar sköldkörteln i hjärnan?

Sköldkörteln styrs, i sin tur, av hormonet TSH som tillverkas i en liten körtel i hjärnan. Sköldkörtelns normala funktion kan därför påverkas dels av att något går fel i själva sköldkörteln, men även sjukdomar som påverkar tillverkning av TSH i hjärnan (detta är dock inte lika vanligt).

Share this post