Populära

Varfor far man skoldkortelcancer?

Varför får man sköldkörtelcancer?

Omkring 5 procent av befolkningen i Sverige har knölar i sköldkörteln, men bara ett fåtal är cancer. En orsak till sköldkörtelcancer är joniserande strålning. Personer som har fått strålbehandling mot halsen för andra sjukdomar löper större risk för cancer i sköldkörteln.

Vad betyder anaplastisk?

Anaplastisk är ett ord som patologer använder för att beskriva mycket onormalt utseende cancerceller. Medan de flesta cancerceller delar vissa egenskaper (form eller storlek) med normala celler, ser anaplastiska celler inte ut som normala celler.

Hur ser Knölstruma ut?

Knölstruma. Den vanligaste typen av struma är knölstruma. Då blir hela sköldkörteln större och den har ofta en oregelbunden form. Det beror på att det bildas en eller flera knölar i sköldkörteln.

Hur behandlar man Knölstruma?

Behandling vid struma Behandlingen anpassas beroende på vad som orsakat förstoringen. Struma som inte ger besvär behöver inte behandlas. Om förstoringen beror på cancer, eller om du har en förstoring som gör det svårare att svälja eller andas kan du behöva en operation för att ta bort hela eller delar av sköldkörteln.

Sköldkörtelcancer delas in i följande fyra grupper: Papillär cancer, som är den vanligaste formen och kan utvecklas i alla åldrar. Follikulär cancer, som är den näst vanligaste formen och bildas oftast hos personer över 40 år. Medullär cancer, som är ovanlig och kan ibland vara ärftlig.

Varför får man inflammation i sköldkörteln?

Sköldkörtelinflammation kan orsakas av bakterier eller virus. Inflammationen kan också bero på att immunförsvaret reagerar mot sköldkörteln, så kallad tyst sköldkörtelinflammation. Sköldkörtelinflammation kallas ofta för tyroidit.

Vad räknas som svår hypotyreos?

Vid medelsvår hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln) rekommenderas ingen sjukskrivning. Vid svår hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln) kommer ofta en lång period med nedsatt arbetsförmåga (månader till år), till en början på heltid och sedan ofta deltid.

Hur vanligt är sköldkörtelcancer?

Sköldkörtelcancer är en av de ovanligare sjukdomarna i sköldkörteln. Varje år upptäcks 6-700 nya fall av sköldkörtelcancer i Sverige. Kvinnor drabbas oftare än män.

Vad betyder anaplast? Anaplastisk är ett ord som patologer använder för att beskriva mycket onormalt utseende cancerceller. Medan de flesta cancerceller delar vissa egenskaper (form eller storlek) med normala celler, ser anaplastiska celler inte ut som normala celler.

Share this post