Blogga

Vilket salt till syrade gronsaker?

Vilket salt till syrade grönsaker?

De flesta rekommenderar havssalt vid mjölksyrafermentering men betonar att den viktigaste variabeln är att saltet är jodfritt (Heikefelt, 2012). Recept för att fermentera grönsaker anger ofta en salthalt mellan cirka 1,5% och 3% (McGee, 2004; Neikell, 2018; Redzepi & Zilber, 2018).

Hur länge håller fermenterade grönsaker?

-Hur länge håller sig en burk med syrade grönsaker? När vi fyller en burk med en färdig syrning så är hållbarheten mellan 4-6 månader. I kyla. När du öppnat burken så avgör lukt o smak hur länge du kan äta den.

Hur mycket syrade grönsaker ska man äta per dag?

Forskare menar att några matskedar om dagen räcker, gärna i samband med en måltid. Men var noga med att du får tag i opastöriserade grönsaker! Om grönsakerna har pastöriserats (upphettats) dör de nyttiga mjölksyrebakterierna och en del av näringen försvinner.

Varför Jodfritt salt i surkål?

Ibland ska man ha salt utan jod Vid fermentering av grönsaker är det de bra mjölksyrebakterierna som är den bidragande orsaken i processen och eftersom att jod är bakteriedödande dödar det mjölksyrebakterierna och förstör därmed fermenteringen.

Hur förvara fermenterade grönsaker?

Hållbarheten är ett helt år om de fermenterade grönsakerna förvaras i en oöppnad burk i kylskåpet. Att använda hela och friska grönsaker av god kvalitet, som fått mogna ordentligt, är en förutsättning för att lyckas med sin syrning.

Hur länge kan man fermentera?

Hur länge håller sig fermenterad mat? Fermenterad frukt och grönsaker har i princip en oändlig hållbarhet.

Hur Mjölksyrar man?

Gör så här:

  1. Börja med att hacka ner grönsakerna i bitar.
  2. Ta lite drygt 1 msk salt (jodfritt) per 1 litervatten. Rör ut så saltet löses upp.
  3. Blanda runt grönsakerna och fyll burkarna.
  4. Slå över saltvattnet och stäng burkarna, lämna ca 2 cm upptill så det inte pyser över när det börjar jäsa.

Share this post