Blogga

Vad betyder Kreatininvarde?

Vad betyder Kreatininvärde?

Kreatinin bildas när kroppen bryter ner musklernas energireserv (kreatinfosfat). Värdet kan variera från person till person eftersom värdet är relaterat till kroppens muskelmassa. Muskulösa personer kan ha något högre värden än andra utan att det betyder att njurfunktionen är sämre.

Hur delas de olika nivåerna av njurinsufficiens in inom vilka intervall ligger GFR för respektive nivå?

Filtrationen anges antingen i ml/minut som absolut GFR, eller normeras till en kroppsyta på 1,73 m2. Hos en ung och frisk vuxen ligger GFR på 100–130 ml/min/1,73 m2. GFR sjunker med stigande ålder. Från 40–50 års ålder sjunker GFR med cirka 10 ml/min/1,73 m2 per 10-årsperiod.

Hur kan GFR hållas konstant?

Under normala förhållande upprätthåller kroppen ett relativt konstant GFR, även om GFR direkt beror på det hydrostatiska blodtrycket i de kapillärer som glomeruli består av. Detta kapillärtryck regleras i sin tur av nefronets afferenta- samt efferenta arterioler. En process som kallas för autoreglering.

Vad är ett kreatininprov?

Ett kreatininprov ingår bland de prov som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Provet tas för att få en uppfattning om njurarnasfunktion. Det kan göras i samband med utredningar av olika sjukdomar eller inför vissa undersökningar. Många läkemedel lämnar kroppen via njurarna.

Hur mycket kreatinin bildas i kroppen?

Det är musklernas energireserv. Hur mycket kreatinin som bildas i kroppen beror på hur stor muskelmassa du har. Om du har ätit mycket kött, särskilt kokt kött, kan det göra att kreatininvärdet tillfälligt ökar. Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen.

Hur gör sig kreatinin av med njurarna?

Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen. Det har gjort att kreatininvärdet i blodethar använts som en markör för njurarnas funktion. Det finns idag också andra blodprover som kan användas för att bedöma njurfunktionen.

Varför stiger kreatininvärdet?

Höga kreatininvärden i blodet kan bero på att du har en stor muskelmassa. Vätskebrist och uttorkningkan också göra att kreatininvärdet ökar. Kreatininvärdet stiger också om det finns stopp i urinvägarna, som vid njursten eller svår prostataförstoring, stiger också kreatininvärdet.

Vad betyder provsvar PT eGFR KREA relativ?

eGFR är ett mått på njurens funktion, hur effektivt blodet filtreras, och det relativa måttet gör att man kan ha samma referensintervall för individer av olika storlek och utgör därmed en enhetlig grund för bedömning.

Vad är normalt U Kreatininvärde?

För kreatinin ligger referensintervallet för kvinnor ungefär mellan 40 och 90 mikromol per liter (µmol/L). För män ligger värdena oftast mellan 50 och 100 µmol/L. Ett enstaka kreatininprov ger i de flesta fall inte något säkert svar på om du har en sjukdom eller inte.

Vad innebär för högt Njurvärde?

När kaliumvärdet är för högt är det sannolikt att det beror på problem med njurarna. Albumin hjälper bland annat till att förflytta hormoner i kroppen. Om det finns spår av albumin i urinen så är det ett tecken på att något är fel med njurarna.

Vilken betydelse har GFR värdet när man ska bedöma graden av njursvikt?

Definition. Generellt kan GFR-värdet översättas till procentuell kvarvarande njurfunktion. Ett GFR-värde på exempelvis 20 ml/min motsvarar en kvarvarande njurfunktion på cirka 20 procent.

Vilka läkemedel höjer kreatinin?

Läkemedel (förekommer vid normal användning och intoxikation) som NSAID, vissa antibiotika (tex aminoglykosider), ACE-hämmare, angiotensinreceptorblockare, cytostatika.

Varför gör det ont i njurarna?

Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid. Hos läkaren får man berätta om sina besvär, hur länge man har haft dem och hur det känns.

Vad är sekundärinfektion vid njursten?

Infektion förekommer ibland vid njursten, antingen primärt eller sekundärt: Vid primärinfektion är stenbildningen sekundär till infektion med en ureasproducerande mikroorganism. Vid sekundärinfektion gäller det omvända, en primärt steril sten blivit infekterad.

Varför gör det ont i njurbäckenet?

När det vanliga flödet av urin från njurarna hindras av en eller flera stenar blir njurbäckenet utspänt. Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid.

Hur ofta drabbas man av njursten?

Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.

Share this post