Populära

I vilka former finns morfin?

I vilka former finns morfin?

Det tillhandahålls i Sverige som läkemedel bland annat som tabletter och injektionsvätska under namnen Depolan, Dolcontin Unotard (depottablett), Morfin plus producentens namn med flera, då för att lindra kraftig smärta av akut eller kronisk art.

När ges morfin?

När det gäller svår akut smärta, eller smärta vid cancersjukdom och andra allvarliga tillstånd som hjärt- och lungsvikt i ett senare skede har morfin en given roll. I palliativ vård används morfin både mot smärta och dysp- né (andnöd).

Hur mycket morfin är farligt?

För en vuxen person som inte har utvecklat tolerans innebär 250 mg morfin en dödlig dos.

Hur mycket morfin får man ge?

Vuxna: 1-1,5 ml injektionsvätska (10-15 mg morfinhydroklorid) subkutant eller intramuskulärt 1-3 gånger dagligen. Vid brådskande fall kan morfin ges långsamt intravenöst.

Vad är morfin och hur verkar det?

Vad är morfin och hur verkar det? Morfin är ett av flera smärtstillande ämnen som utvinns ur saften från opiumvallmons kapsel. I hundratals år har morfin varit det starkaste smärtstillande ämnet som finns tillgängligt. Förutom smärta dämpar det också hosta, andnöd och diarré.

Varför är morfin smärtstillande?

Morfin är ett av flera smärtstillande ämnen som utvinns ur saften från opiumvallmons kapsel. I hundratals år har morfin varit det starkaste smärtstillande ämnet som finns tillgängligt. Förutom smärta dämpar det också hosta, andnöd och diarré. Smärta lindras genom påverkan på särskilda nervstrukturer i hjärnan och ryggmärgen.

Har morfinbehandling många biverkningar?

Har inte morfinbehandling många plågsamma biverkningar? Morfinbehandling kan ha biverkningar De vanligaste är: Illamående och kräkningar. Förstoppning. Dåsighet och ostadighet. Muntorrhet. Förvirring, mardrömmar. Hallucinationer. Svettningar.

Har morfinet kraftigt överdoserats?

Om morfinet inte är kraftigt överdoserat finns det ingen risk för att patienten ska sluta att andas. Redan efter några dagar har hjärnans andningscentrum blivit mer motståndskraftigt mot den här påverkan av morfinbehandlingen, en påverkan som kan förekomma precis i början av behandlingen.

Bland annat orsakar morfin eufori (vid höga doser), smärtlindring och har även en muskelavslappnande effekt….Bland morfinderivaten kan nämnas:

  • Apomorfin.
  • Bensylmorfin.
  • Etorfin.
  • Hydrokodon.
  • Hydromorfon.
  • Kodein.
  • Metyldesorfin.
  • Moramidintermediat.

Är morfin ångestdämpande?

Morfin är den av opioiderna som är starkast ångestdämpande. Vid övergång från peroral till parenteral behandling bör dosen halveras och titreras. Konverteringstabeller ska användas vid byte mellan olika opioider.

Hur många tunga missbrukare finns det i Sverige?

Närmare en halv miljon svenskar missbrukar eller är beroende av alkohol i Sverige. Motsvarande siffra för narkotika är 55 000 personer. Det visar en rapport från STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, som släpps idag.

Share this post