Rekommendationer

Varfor ar lymfkortlarna svullna?

Varför är lymfkörtlarna svullna?

Svullna lymfkörtlar i ett avgränsat område, till exempel i den ena armhålan, beror på lokal, akut eller kronisk inflammation, exempelvis från ett inflammerat sår. Om lymfkörtlarna är svullna både på halsen, i armhålorna och i ljumskarna beror det på en allmän infektion som oftast är orsakad av virus.

Har du en svullen lymfkörtel?

Symtom för en svullen lymfkörtel 1 Om du ser en knöl på halsen, nyckelbenet, armhålan eller skrevet kan det vara en svullen lymfkörtel. 2 En svullen lymfkörtel framkommer ibland med lite feber. Du kan även uppleva nattliga svettningar. 3 Ibland kan lymfkörtlar vara smärtsamma.

Hur långa är lymfkörtlarna?

Lymfkörtlarna är bönformade och distribuerade runt halsen, nyckelbenet, armhålorna, interna organ och skrevet. De är vanligtvis runt 1,5 cm långa, och om de inte är svullna märker vi oftast inte att de är där. 2.

Vilken är storleken på lymfkörtlarna?

Lymfkörtlar har olika former och storlekar. Till exempel är de som sitter under käken platta, runt en centimeter breda och har formen av bönor. De i nacken är runt 0,5 centimeter och är formade som linser. Och lymfkörtlarna i ljumskarna är långa och lite över 1,5 centimeter.

Vad är inflamation i lymfkörtlar?

Inflammation i lymfkörtlar på grund av mediciner som t. ex. perklorat, cotrimoxazole och hydantoin. Stress, dålig sömn, dålig kost eller brist på näringsämnen. Ibland kan lymfkörtlar bli inflammerade på grund av lymfomeller tumörsjukdomar som behandlas som benigna neoplasmer (godartade).

Share this post