Trendig

Hur lange ska man ge D-vitamin till barn?

Hur länge ska man ge D-vitamin till barn?

En del barn rekommenderas fortsätta med 5 D-droppar även efter 2 år och under hela förskoleåldern: Barn som inte äter fisk. Barn som inte äter D-vitaminberikad mat, till exempel berikade mjölkprodukter och matfetter. Barn som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren.

Hur länge ska man ge barn D-droppar?

Alla barn rekommenderas tillskott av D-vitamin från 1 veckas ålder till 2 års ålder. Dosen är 5 droppar, motsvarande 10 mikrogram, dagligen. Lämplig tidpunkt för att börja lämna ut D-vitamin är vid första kontakten med BVC, till exempel hembesöket.

Hur länge äter man D-droppar?

Barn behöver få D-droppar tills de är är två år. En del barn behöver det ännu längre. Fortsätt att ge D-droppar även när barnet börjar äta vanlig mat. Upp till barnet är två år behövs också lite extra fett i maten, till exempel matolja.

Hur länge får man D-droppar från BVC?

När är det okej att sluta med D-vitamin för barn? – Från en veckas ålder upp till två år rekommenderar vi barn i Sverige D-vitamindroppar. En del bör dock fortsätta med D-vitamin fram till skolåldern. Det gäller till exempel barn som inte äter fisk och D-vitaminberikad kost.

Vad innehåller D-vitamin i mat?

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

https://www.youtube.com/watch?v=8mZivtjrt5M

Share this post