Allmänning

Hur lange haller pallkragar?

Hur länge håller pallkragar?

Sedan ska pallkragarna lyftas upp varje höst och förvaras på torr plats under vintern. Ett annat alternativ är att bygga egna odlingslådor av lite tjockare dimensioner. Helst av ek eller tätvuxen lärk eller tall. De kommer hålla många år även som obehandlade speciellt om jorden tas bort från virket varje höst.

När används fiberduk?

Fiberduk – användningsområden Fiberduken värmer bra för de frön som inte gror så bra om det är för kallt. Den skyddar också bra när grödan kommit upp en bit och det blir en oväntad kall natt. Samma sak gäller även för odling i kruka. Duken hindrar också fåglar från att picka i sig frön allt för lätt.

Hur många säckar jord pallkrage?

Det enda du behöver är pallkragar, 3–4 säckar jord/krage, cirka 200 liter (eller motsvarande mängd kompost). Komplettera med impregneringsolja och färg om du vill.

Hur förbereda pallkrage?

Förbered och så i pallkragen så här:

  1. Rensa bort löv och pinnar från toppen.
  2. Strö över hönsgödsel i ett tunt lager.
  3. Fyll på med färdigbrunnen kompostjord, som är full av näringsrik humus.
  4. Blanda om med en grep och låt stå i någon vecka.
  5. Så precis som du skulle så på friland.
  6. Tips: Man kan använda köpt jord.

Vad ska man måla pallkragar med?

Pallkragarna blir både hållbarare och snyggare om de målas. Falu rödfärg och falu svart är klassiskt och snyggt, men det går också att fånga upp en befintlig färg, till exempel husgrundens eller fönsterbågarnas nyans. Metalljärnen i hörnen kan målas i samma nyans, eller i en avvikande färg.

Vilket grus till köksträdgård?

Vi beställde en lastbil med gårdsgrus (lite rundare stenar och sköna att gå på barfota) och efter många vändor med skottkärra var allt på plats.

  • Innan vi grusade av hela den här ytan hade vi redan några pallkragar med jordgubbar.
  • Trärena lådor och pallkragar grånar så fint redan efter första sommaren.

Hur brett mellan pallkragar?

Avståndet mellan lådorna bör vara minst 50 cm, men då får man räkna med att växter kommer att hänga över lådkanterna och göra det svårframkomligt i slutet av säsongen. Är lådorna högre än en krage, ca 20 cm, behöver gångarna vara mer än en meter breda om en skottkärra ska komma emellan.

Måste man behandla pallkragar?

När du är färdig får du inte glömma att vattna. Tips! Behandla din pallkrage med olja eller färg. Eftersom pallkragar ofta är tillverkade av obehandlat trä kan du förlänga livslängden med en lämplig träolja eller måla utsidan med en fin kulör.

Vad gör man med pallkragen på vintern?

För att undvika att ogräs tar över ska du inte låta kragen stå med jord utan odling i under vintern. Istället kan du bygga en kompost av din krage genom att täcka den med löv, kvistar, vissnade odlingar och ny jord. Under vintern förmultnar din tillfälliga kompost och du är redo för ny pallkrageodling till våren.

Kan pallkragar vara giftiga?

Några saker bör man dock tänka på när man odlar i pallkrage. Köper man gamla kragar kan de vara tryckimpregnerade, med giftiga ämnen som man definitivt inte vill ha i sin sallad. Nu för tiden används ofta en värmebehandling för att bli av med ohyra och andra smittor som annars kan överföras med träet.

Share this post