Populära

Ar det farligt att ata riskakor?

Är det farligt att äta riskakor?

Riskakor. Livsmedelsverket avråder barn från att äta riskakor. Livsmedelsverket avråder barn från att äta riskakor. Anledningen är att ris innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik – att verket nu ändrar sina kostrekommendationer.

Kan barn äta ris?

Ris kan innehålla arsenik. Därför ges rådet att inte ge riskakor eller risdryck till barn under sex år. Om ni ska äta ris så är det en god idé att variera olika märken för att minska risken att få i sig för höga halter arsenik, men sammanlagt bör barn inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger i veckan.

Hur många riskakor kan man äta per dag?

Hej! Det mesta av arseniken du får i dig via maten utsöndras med urinen. Hälsoriskerna med arsenik minskar när man minskar sitt intag, så det är därför bra att du slutat äta så stora mängder riskakor som ½-1 paket per dag.

Kan man få cancer av riskakor?

Ris innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostrekommendationer. Barn ska inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan och avråds helt och hållet från att äta riskakor.

Kan man dö av riskakor?

Halterna är inte så höga att de innebär akuta risker, men arsenik är ett ämne som man ska försöka att få i sig så lite som möjligt av. På lång sikt kan arsenik ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan. Därför är det allvarligt att flera risprodukter på marknaden innehåller ganska höga halter.

Vilken mjölkdryck är godast?

Bäst tyckte han om kokos- och risdrycken från Coconut Dream, som placerade sig som tvåa i testet med beröm för len konsistens och söt kokossmak. Hasselnötsdrycken från Alpro föll de flesta i panelen i smaken, och tog hem segern.

Vilken havredryck är godast?

Garant Havredryck ”Bäst i test – toppigt och hållbart skum trots minst tillsatser!” Ingredienser: Vatten, havre (10%), rapsolja, salt, kalciumkarbonat, riboflavin, vitamin B12, vitamin D.

Share this post