Blogga

Hur mycket kan jag lana till bat?

Hur mycket kan jag låna till båt?

Passar dig som köper båt hos en auktoriserad båthandlare, lånar mer än 100 000 kronor och kan lägga 20 % av båtens pris som kontantinsats. Båtlånets ränta är oftast lägre än på privatlån, eftersom du har din båt som säkerhet.

Vad är ett lån utan säkerhet?

Lån utan säkerhet är som namnet antyder ett lån som man inte behöver lägga någon egendom i pant för. Detta är ett av de vanligaste lånen. Folk väljer att ta ett sånt här lån då de inte kan eller vill lägga någonting i säkerhet för sitt lån.

Vad är en säkerhet för lånet?

En säkerhet är en garanti för långivaren att lånet ska kunna betalas tillbaka. Långivaren bedömer din förmåga att betala tillbaka och vilken risk det innebär för dem att låna ut pengar till dig. En ordnad ekonomi med sparande hjälper även vid bedömningen av säkerhet vid låneansökan.

Varför låna med säkerhet?

Vanligt är att ha bostaden som säkerhet då den kan säljas vid eventuell oförmåga att betala tillbaka lånet. Fördel att låna med säkerhet bättre ränta. En av fördelarna att låna med säkerhet är att du ofta erbjuds en bra ränta. Och ju större lån och mer värdefull säkerhet desto bättre ränta, som vid till exempel ett husköp.

Vad kostar bensin till båt?

Däremot kostar farten mycket och med en långsam båt kär man mycket mera ekonomiskt än med en snabb. Bensinpriset är satt till 1,10 Eur per liter och brännoljan 0,60 Eur per liter. Utöver bränsleförbrukningen måste båten underhållas.

Vad kostar en Båtbesiktning?

För att besiktiga en ”normalstor båt” är kostnaden vanligen 300 – 350kr, är det en stor båt kan kostnaden vara högre. Besiktningsmannens kostnad för att ta sig till och från platsen där besiktningen skall utföras brukar vara normal milersättning.

Måste man besikta en båt?

Många försäkringsbolag har nämligen som krav att en båt som är eller blir äldre än 25 år, vart tredje år skall genomgå en säkerhetsbesiktning. Vid en sådan besiktning noteras eventuella säkerhetsbrister, men inga åtgärder krävs och följaktligen finns heller inga sanktioner om felen ej rättas till.

Share this post