Trendig

Vad ar Lunghinneinflammation?

Vad är Lunghinneinflammation?

Lunginflammation är när du har fått en inflammation i din ena eller båda dina lungor. Det händer också att bara så små delar av lungan blir inflammerad. Lunginflammation kan orsakas av både bakterier och virus. Men den vanligaste orsaken är bakterier och då behandlas du med antibiotika.

Kan lunginflammation orsakas av bakterier?

Lunginflammation kan orsakas av mikroorganismer som bakterier, virus, parasiter, svamp, eller andra irriterande ämnen som andats in. Oftast orsakas lunginflammation av bakterier som kallas pneumokocker. Pneumonier orsakas oftast av Streptococcus pneumoniae.

Vad är en lunginflammation?

Lunginflammation är en vanlig sjukdom hos äldre personer över 65 år eller hos sjuka som ligger mycket stilla. Sjukdomar och åldrande kan försvaga immunförsvaret. Det blir därför svårare att klara av den extra påfrestning som en lunginflammation innebär.

Varför är kall lunginflammation så allvarlig?

Kall lunginflammation beror på en bakterie som heter mycoplasma pneumoniae, som smittar från person till person. Det är dock en mycket liten andel av de smittade – omkring 5 procent, som rent faktiskt blir sjuka av bakterien. Jämfört med ”klassisk lunginflammation” är kall lunginflammation sällan särskilt allvarlig.

Hur ofta får du ett blodprov om du har lunginflammation?

Du får ofta lämna ett blodprov som kallas CRPom läkaren misstänker att du har lunginflammation. Det är ett test för att mäta graden av inflammation. Ibland mäts din syrehalt i blodet med en apparat som sätts på ditt finger. Där mäts ditt blods syresättning vilket kan betyda att du har lunginflammation.

Vid en lunginflammation har delar av lungorna blivit inflammerade. Då kan du få hosta, feber och svårt att andas. Orsaken är oftast bakterier och då behandlas du med antibiotika. De flesta med lunginflammation blir helt friska inom någon månad.

Hur vet man att Lunginflammationen är borta?

Hur lång tid det tar att tillfriskna beror på hälsotillståndet innan insjuknandet. Det vanligaste är att lunginflammation som behandlas med antibiotika läker helt på någon månad även om man kan känna av hosta och trötthet ytterligare någon tid.

Vad gör man åt lunginflammation?

Den vanligaste behandlingen är antibiotika under 7 dagar. Det finns olika sorters antibiotika beroende på vilken bakterie som har orsakat inflammationen. Om det är ett virus som ligger bakom lunginflammationen läker den oftast ut av sig självt. Men det finns läkemedel som är effektiva vid somliga virusinfektioner.

Är lunginflammation dödligt?

Lunginflammation är en vanlig sjukdom som drabbar cirka 450 miljoner människor om året i alla delar av världen. Den orsakar många dödsfall inom alla åldersgrupper och leder till minst 4 miljoner dödsfall (totalt 7 % av dödsfallen i världen) varje år. Antalet är störst bland barn under fem år och vuxna över 75 år.

Hur snabbt efter lunginflammation gick ni till jobbet?

När kan jag gå tillbaka till jobbet? En behandlingskur med antibiotika varar oftast 7 dagar. Efter detta anses du som frisk och kan börja jobba igen – förutsatt att du känner att du orkar. Detsamma gäller för träning och annan fysisk aktivitet.

Share this post