Allmänning

Kan en mork farg ge upphov till diarre?

Kan en mörk färg ge upphov till diarré?

En lätt rödaktig eller mörk färg kan ge upphov till viss oro. Men ofta är det ingen fara, utan beror på att maten man ätit färgat av sig. Lätt röd färg kan uppstå om man ätit mycket rödbetor, röd paprika, tomater, tomatpuré eller ketchup. En mörk färg kan uppstå av blåbär, lakrits, järnpiller eller viss medicin mot diarré.

Vilka orsaker kan diarré ha?

Diarré kan ha många orsaker, till exempel mag- och tarminfektion, matförgiftning, antibiotikabehandling, stress och nervositet, att man äter mat som tarmen inte kan bryta ner eller inflammation i tarmen.

Varför är diarré förorsakad?

Diarré är oftast förorsakad av virusinfektioner, bakteriegifter eller hela bakterier som salmonella, campylobacter och yersenia. Även andra bakterier, virus och parasiter kan utlösa diarré och magsjuka.

Varför får avföringen en annan färg än den brukar ha?

Det finns flera orsaker till att avföringen får en annan färg än den brukar ha. Oftast beror det på att man ätit något som kan färga av sig, så som blåbär, rödbetor eller tagit järntabletter. Men det kan också beror på en förändring i kroppen, eller en indikation på att något kanske inte står rätt till som bör kollas upp.

Kan man få svart eller väldigt mörk avföring?

Svart eller väldigt mörk avföring kan man få om man till exempel äter järntabletter eller blodpudding. Men det kan också var ett tecken på att det är blod i avföringen. Om avföringen är mörkt kan det dessutom tyda på att blodet kommer högt uppifrån i mag-tarmkanalen.

Varför får man lös avföring?

Lös avföring. Det finns många orsaker till varför man får lös avföring (diarré). Oftast beror det på virus eller bakterier som vid vinterkräksjuka eller magsjuka. För mycket koffein, stark mat eller stress är andra orsaker. – Det kan bero på att man ätit något olämpligt.

Share this post