Blogga

Vad hander i kroppen nar man branner sig?

Vad händer i kroppen när man bränner sig?

Har du bränt dig blir huden röd, varm och svider. Det kan även bildas blåsor. Har du fått soleksem får du små röda prickar, knottror eller blåsor som kliar mycket. Ofta blir det flammiga partier på huden.

Varför är det farligt att bränna sig?

Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung. I Sverige har malignt melanom ökat under många år. Under 2016 konstaterades cirka 4 000 nya fall av sjukdomen.

Hur får man bort röd solbränna snabbt?

Kyl ned det brända området Ta en kall dusch eller blöt en handduk med iskallt vatten för att bedöva det onda som den brända huden medför. Du kan även införskaffa ett ispaket som finns till för att lindra sportskador, de håller kylan längre än en handduk och kan kännas väldigt skönt mot det solbrända området.

Hur lång tid tar det för ett ärr att blekna?

Dina ärr kommer att blekna med tiden och smälta samman mer och mer med den huden runt omkring. Nu har det gått ett par år, så det är inget du själv kan göra för att påverka eller påskynda läkningsprocessen. Färska ärr kan vara bra att skydda från solen de första två åren.

Varför svider det i skinnet?

Möjliga orsaker En möjlig orsak kan vara skador framkallat av slag som också ger sår eller blåmärken på huden. Andra exempel på saker som kan irritera huden kan vara insektsbett eller solskador. Även direktkontakt med växter som exempelvis brännässlor kan göra att du blir öm och får bränningar i huden.

Hur kan man bli brun snabbt?

Sola och bli brun

  1. Använd solskydd med hög solskyddsfaktor. Solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF), mellan 30 och 50 är att rekommendera.
  2. Sola i skuggan.
  3. Undvik eller var försiktig mellan klockan 11.00 – 14.00.
  4. Undvik att bränna dig.
  5. Drick vatten!
  6. Återfukta huden efter solning.

Hur länge ska man sola?

Den ultravioletta strålningen från solen är starkast mellan klockan 11 och 14. Om ni vill ligga på stranden och njuta eller ägna er åt vattensporter – gör det tidigt på förmiddagen eller sent på eftermiddagen, då solen är snällare mot huden.

Share this post