Allmänning

Hur far man bort golvlister?

Hur får man bort golvlister?

Tips: Riv bort den och sätt dit en list med färdig kabelkanal i, då kan du fylla på med kablar vartefter du skaffar mer saker. Du får nog ta nåt kraftigare än en spackelspade och lägga något mellan väggen och det du skall bryta med.

Kan man limma golvlist?

Golvlister är ofta lätta och behöver inte tåla någon särskild belastning. Därför är det både smidigt och effektivt att montera golvlisterna med lim – inte minst om väggen är gjord av betong eller andra hårda material.

Måste man ta bort lister vid golvslipning?

Socklar och lister bör helst demonteras innan slipning för bästa möjliga resultat, Även vid maskering av golvsocklar kan en bättringsmålning vara nödvändig då mskiner kan komma åt socklarna, även tejpen kan dra bort gamma färg från sockeln.

Kan man lägga parkett på laminatgolv?

Ja, men trä- och laminatgolv ställer högre krav på planhet än andra golv. Du kan lägga trä- och laminatgolv på alla plana, fasta underlag där det ligger gamla golv, förutom textilgolv med lugg. Hårdvävd textil och nålfilt fungerar dock bra.

Hur tar man bort en list?

Det enklaste sättet är att använda ett s.k. multiverktyg till att ta bort en bit av sockeln. Den lilla bullriga maskinen vibrerar sig blixtsnabbt igenom träet när du har satt på ett passande blad med sågtänder. Förr använde man ett stämjärn eller en listsåg som var rund i ena änden.

Måste man ta bort lister vid tapetsering?

Om det finns möjlighet, ta bort golvsocklar och eventuella taklister innan du börjar. Fördelen är att det alltid blir en rak kant mot tapeten då socklar och lister sätts på plats igen. Går listerna inte att ta bort, låt då tapeten gå ut en bit över listen och skär sedan rent.

Kan man limma fast lister?

Svar: Till små, lätta lister, exempelvis en list vid köksbänken, kan du utan problem klara dig med ett bra montagelim. En list väger inte mycket, och den ska inte hålla uppe någon vikt. Därför är lim tillräckligt, och det gäller även om du ska montera golvlister.

Hur fäster man en list?

Hur fäster jag listerna bäst? I hus med väggar av trästomme används dyckert för att fästa lister, men det går även bra att använda listskruv. I väggar av stenmaterial måste du istället förborra och plugga för skruv, alternativt montera listerna med sättlim.

Varför Skursockel?

Fodersockeln kan kapas i önskad längd. ”Där dörrfoder och golvsockel möttes utfördes fram till 1920-talet nästan alltid en fodersockel, även kallad skursockel. Fodersockeln ”tog ned” dörrfodret till golvet. Dörrfodret stod på fodersockeln som mestadels var slät med en fasad kant.

När kan man sätta in möbler efter att man slipat golv?

Svar: Olika ytbehandlingsprodukter tar olika lång tid att härda/torka. Generellt bör man vänta minst 24-48 timmar innan man möblerar golvet. En matta eller liknande som täcker golvet, bör inte läggas på förrän cirka två veckor efter ytbehandlingen. Tänk på att ett trägolv aldrig ska utsättas för våta städmetoder.

Hur använder man Smyglist?

Du tar bort listerna, du lägger golvet och du kapar sedan till listerna – gör gärna en uppfräschning innan också (tvätta, måla om och se över eventuella sprickor eller skador) – och kompletterar med smyglister i samband med att du sätter listerna på plats igen.

Måste man ha golvlister?

Ett trägolv behöver kunna röra sig och en list gör att det finns några millimeter där träet kan växa och krympa med årstiderna. För att ge golvet samma möjlighet utan list behöver man lägga golvet först och sedan sätta en en gipsskiva ovanpå golvet.

Hur tar man bort golvsockel?

Hur tar man bort limmade lister?

Värmen kan mjukgöra limmet så mycket att tejpen kan dras av. Om det fortfarande finns limrester på golvet kan de tas bort med kemiskt ren bensin. Om tejpen har etsat sig fast och limmet är hårt som sten blir det nödvändigt att slipa bort både tejp- och limrester. Det går också bra med en skrapa eller sickling.

Hur får man bort lim på kakel?

Är det svårt att få loss kan lösningsmedel som aceton eller metylenklorid hjälpa. Går det fortfarande inte att få bort limmet så kan du blötlägga hela den limmade detaljen i lösningsmedel över natten. Var försiktig och se till att allt lösningsmedel avdunstat innan du värmer på fogen.

Share this post