Rekommendationer

Vem skapade glogg?

Vem skapade glögg?

I slutet av 1800-talet fanns en innovativ apotekare vid namn Fritz Borg på apoteket Fläkta Örn vid Stortorget i Malmö. Han experimenterade med vin, sprit och olika kryddningar. Bland annat med sin glögg startade han företaget Saturnus.

Varifrån kommer traditionen att dricka glögg runt jul?

Kort svar: Glögg (varmt och kryddat vin) blev en juldryck i Sverige i slutet av 1800-talet. Glögg är varmt och kryddat vin tillrätt med socker och sprit (ordet kommer av glödga som betyder just ”värma upp”). Att krydda vin för att dölja dålig smak och för att det ansågs hälsobringande är känt sedan antiken.

Är glöggen?

Glögg är ett kryddat och sötat vin som finns i olika alkoholstyrkor: vin- och starkvinsglögg samt alkoholfri. Ordet glögg kommer från verbet glödga och anspelar på tillverkningsmetoden att låta socker smälta ner i vin. Röd glögg görs på ett rött basvin medan vit glögg görs på vitt basvin.

Är glögg svenskt?

En sentida svensk jultradition Först runt 1890-talet blev glöggen en svensk jultradition. Under denna tid kunde man köpa glöggblandningar med julmotiv hos de flesta vin- och sprithandlare och särskilda glöggserviser började saluföras. Det är också någonstans här som namnet ”glögg” etableras.

Hur uppfanns glöggen?

Inspirerade av den franska drycken Brulôt började vi under 1600-talet att servera upphettad cognac med smält socker i. Efterhand ersattes cognacen alltmer med vin och drycken började alltmer likna den dryck vi idag kallar glögg. Namnet glögg kommer från ordet glödga som i sin tur betyder att värma upp.

Hur länge håller sig hemgjord glögg?

Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av om du vill ha mer socker. Häll upp på flaska och förvara svalt. Glöggen håller sig minst tre månader men brukar vara urdrucken långt innan dess.

När släpps årets glögg 2021?

– Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa i ett pressmeddelande. 2021 års Blossaglögg finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 29 september.

Share this post