Rekommendationer

Nar borjar Follikelfasen?

När börjar Follikelfasen?

Follikelfasen Follikelfasen börjar på första dagen av menstruationen och slutar vid ägglossningen (ovulationen). Under denna fas producerar äggstockarna östrogen** vilket leder till att livmoderslemhinnan växer och utvecklas så att den kan ta emot ett befruktat ägg.

När är lutealfasen?

Lutealfasen är den andra fasen av din cykel – den börjar efter ägglossningen och pågår till nästa mens. När mensen börjar tar fasen slut, eftersom mensen är starten på en ny cykel. Mot slutet av lutealfasen kan du få PMS-symtom.

Hur ser det ut när man får mens?

Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen och den brukar man märka genom att det kommer lite blod i trosorna eller när man torkar sig. Dagarna innan kan det komma lite småslemmiga flytningar som kan vara blandade med lite blod eller bruna, om blodet hunnit torka lite på vägen ut.

Vilka hormoner utsöndras vid ägglossning?

Ägglossning. När östrogenet når en tillräckligt hög nivå utsöndras ägglossningshormonet, som heter LH. LH påverkar den mogna äggblåsan så att dess vägg slutar att producera östrogen och börjar istället producera hormonet progesteron. Nu kallas äggblåsan för ”gulkroppen”.

Vilka hormoner ökar vid mens?

Mensen är starten på follikelfasen, eller ”låghormonfasen”, som karakteriseras av låga nivåer av luteiniserande hormon (LH), follikelstimulerande hormon (FSH), progesteron och sakta ökande nivåer av östrogen.

Kan man få humörsvängningar vid ägglossning?

Vissa har besvär redan under ägglossningen och det kan vara så att du har besvär ända från ägglossningen tills efter mensen börjat. Du kan få något eller flera av följande symtom vid PMS och PMDS: Du känner dig lättretad och irriterad. Ditt humör svänger snabbt.

Varför får man humörsvängningar när man har mens?

Det är okänt varför man får PMS eller PMDS. Men forskarna tror att det kan ha att göra med de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ner kan ha med det att göra. Halten av progesteron ökar i kroppen när du har fått ägglossning för att sedan minska igen efter ungefär två veckor, om du inte blir gravid.

Share this post