Ny

Vad ar strategiskt HR-arbete?

Vad är strategiskt HR-arbete?

Lindmark & Önnevik (2009) beskriver att strategiskt HR-arbete innebär att HR-avdelningen måste arbeta tätt tillsammans med ledningen och vara väl insatta i företagets affärsmål. HR-arbetet ska utformas till att vara värdeskapande för företaget och bidra till att företagets mål kan uppnås.

Är HR en profession?

HR- professionen består av många specialistroller med olika arbetsinnehåll och yrkesfältets tjänstetitlar är exempelvis personalchef, HR-chef, personalutvecklare, personalansvarig, personalsekreterare, personalkonsulent, rekryterare, HR-ansvarig, HR-konsult (SACO 2018- 05-16), HR-business partner, HR-specialist ( …

När kom HR?

Begreppet Human Research (HR) myntades första gången i USA redan på 1950-talet. Där väcktes personalfrågan när anställda började ifrågasätta hur de amerikanska företagen såg på personalen som en kostnad snarare än en tillgång.

När måste man ha HR?

– HR är oerhört viktigt även för små företag. De stora bolagen har sina processer för att sköta personalarbetet, men även de mindre företagen behöver värna om sin personal. Det är ju ingen skillnad på människorna – anställda inom små och medelstora företag behöver också bli sedda, säger Johanna Palmqvist.

Varför börjar man alltmer kalla personalavdelningar för HR?

HRM ser till de anställda, både som grupper och som individer, och ser till personalens beteende samt emotionella och sociala aspekter. Trots den tydliga skillnaden mellan personaladministration och HRM är det många organisationers personalavdelningar som bara bytt namn till HRM-avdelning.

Vad innehåller en HR strategi?

HR-strategin ska vara en del av den övergripande affärsstrategin för att säkerställa att HR skapar mervärde för verksamheten….Fundera gärna över följande frågor:

  • Vilka är bolagets affärsmässiga utmaningar?
  • Var vill vi vara (vilket resultat ska vi skapa)?
  • Var är vi nu (nuläge)?
  • Hur kommer vi dit (strategi och plan)?

Share this post