Blogga

Hur mycket far man jobba som personlig assistent?

Hur mycket får man jobba som personlig assistent?

För assistenter som är anställda hos egna arbetsgivare som inte har kollektivavtal gäller Lagen om arbetstid m.m i husligt arbete, med en arbetstid på 40 tim/vecka inklusive jourtid/väntetid.

Hur mycket ATL tid får man ha?

Ordinarie arbetstid och jourtid Den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan. När det behövs med hänsyn till arbetets natur eller arbetsförhållanden i övrigt, får arbetstiden uppgå till 40 timmar i veckan i genomsnitt för en tid av högst 4 veckor.

Hur många timmar får en assistent jobba?

Assistenten får i de flesta fall jobba högst 48 timmar i veckan i genomsnitt. Det motsvarar 6,86 timmar per dag. Utifrån detta är det beräknat att assistenten får jobba högst 192 timmar en månad med 28 dagar (6,86 x 28 = 192) osv.

Hur långa arbetspass får man ha som personlig assistent?

Ordinarie arbetstid ska vara högst 40 timmar per vecka, vilket kan fördelas i en begränsningsperiod på fyra veckor. Maximal arbetstid inklusive övertid och jourtid kan vara 48 timmar per vecka, inom en period på fyra månader. Övertiden får dock vara högst 200 timmar under ett kalenderår.

Vilket kollektivavtal har Humana?

På Humana omfattas du som personlig assistent av Vårdföretagarnas och Kommunals kollektivavtal. Avtalet reglerar sådant som tjänstepension, arbetstid, semester, löneutfyllnad vid föräldraledighet och sjukdom, försäkringar och medbestämmande.

Vad får man inte göra som personlig assistent?

Helena Karnström menar också att det egentligen inte finns några gränser för vad en assistent kan göra. – I princip finns inga gränser men det går samtidigt inte att kräva saker som är brottsliga eller där assistenten kan skada sig fysiskt eller psykiskt.

Hur är man en bra assistent?

Ärlighet och ansvar Att ta ansvar och ärlighet är bra egenskaper för en personlig assistent. Det innebär att man aldrig ska lova saker som man inte kan hålla. När man agerar professionellt ser man till att följa de överenskommelser man har avtalat.

Hur många timmar är heltid som personlig assistent?

Man tittar på schemalagd arbetstid i förhållande till den arbetsförmåga som finns hos assistenten. Heltid i dessa fall motsvarar 40 timmar per vecka.

Hur många timmar är heltid inom personlig assistent?

För assistenter som är anställda hos egna arbetsgivare som inte har kollektivavtal gäller andra regler eftersom Lagen om arbetstid m.m i husligt arbete gäller. Som grund gäller en arbetstid på 40 tim/vecka inklusive jourtid/väntetid.

Vad tjänar man på humana?

Antal: År 2020 fanns det enligt uppgifter från SCB 78 800 anställda i kategorin personliga assistenter….

År Privatanställda genomsnittlig månadslön Kommunalt anställda genomsnittlig månadslön
2019 24 000 24 200
2018 23 500 23 700
2017 23 200 23 100
2016 22 700 22 600

Hur mycket tjänar man som personlig assistent på natten?

Privatanställda assistenters medeltimlön är 144,30 kronor. Siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån, SCB. Medeltimlönen i GIL var 147,85 kronor efter revisionen 2021 (166,35 inkl sem). Medeltimlönen är något högre om man räknar med de assistenter som jobbar hos någon som har förhöjt timbelopp.

Vilka rättigheter har en personlig assistent?

Du har rätten att själv välja vilka som ska arbeta som dina personliga assistenter och välja vad, hur och när du vill att din assistans ska utföras. Ingen annan kan bestämma det. Personlig assistans går ut på att du ska få hjälp med det du inte klarar själv på det sätt du själv tycker är lämpligt.

Vad får en assistent göra?

En personlig assistent är anställd för att utföra vissa arbetsuppgifter för att underlätta för en brukare som har en funktionsnedsättning. Det kan bland annat vara att handla, städa, tvätta, diska, umgås med brukaren och följa med brukaren då brukaren lämnar bostaden för olika ärenden.

Vad gör dig till en bra assistent?

10 saker som bra personliga assistenter gör

  1. Du har en positiv attityd.
  2. Du assisterar på det sätt assistansanvändaren önskar.
  3. Du är flexibel och lösningsorienterad.
  4. Du är ärlig och ansvarsfull.
  5. Du sätter assistansanvändaren i fokus.
  6. Du informerar dig om vad tystnadsplikten innebär.
  7. Du följer instruktioner – och tar initiativ.

Hur ser en dag ut som personlig assistent?

Det handlar om både vardagssysslor och nöjen. Det beror på hur den du ska assistera lever och vilka intressen personen har, men till stor del är det uppgifter som de flesta människor gör. Ofta ingår hjälp med att äta, att klä sig och tvätta sig. Många behöver också assistans med att kommunicera och tolka omgivningen.

Share this post