Rekommendationer

Vad hander om man bryter mot naringsforbud?

Vad händer om man bryter mot näringsförbud?

Straff. 47 § Den som bryter mot ett näringsförbud eller ett tillfälligt näringsförbud eller bryter mot ett villkor som har meddelats med stöd av 35 § tredje stycket döms för överträdelse av näringsförbud till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

Varför begår man bokföringsbrott?

Bokföringen i en näringsverksamhet ska ge en bild av hur verksamheten går ekonomiskt. Den kan vara av intresse för många olika aktörer, inte minst borgenärerna som har lånat ut pengar till verksamheten. Du som inte sköter din bokföring kan göra dig skyldig till bokföringsbrott.

Vad händer med företaget vid näringsförbud?

En person som har näringsförbud får inte driva företag, vara bolagsman i handelsbolag, ledamot i en aktiebolagsstyrelse eller teckna firma i ett bolag. Hen får inte heller arbeta i någon närståendes verksamhet.

Vad krävs för att få igenom kontaktförbud?

Kontaktförbud får meddelas om det på grund av särskilda omständigheter finns en klar och konkret risk för att en utpekad person kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera en annan person.

Vem beviljar kontaktförbud?

Kontaktförbud kan beviljas om det finns en klar och konkret risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan namngiven person. Beslut fattas av åklagare. Den som får kontaktförbud får inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

Vad är innebörden av ett näringsförbud?

Näringsförbud förbjuder dig bland annat att… Du får inte vara ledamot, suppleant eller verkställande direktör i ett aktiebolag eller i en ekonomisk förening. Du får inte vara ombud för en juridisk person som driver näringsverksamhet. Du får inte vara firmatecknare för en juridisk person.

Share this post