Rekommendationer

Vad hander om Forsakringskassan inte godkanner sjukskrivning?

Vad händer om Försäkringskassan inte godkänner sjukskrivning?

Om du då inte har skyddat din SGI kan du inte få någon ytterligare sjukpenning, även om Försäkringskassan bedömer att din arbetsförmåga faktiskt är nedsatt. Står det i Försäkringskassans beslut att du måste skriva in dig på Arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete är det precis det du ska göra.

Om din arbetsgivare bedömer att du inte har rätt till sjuklön kan du ansöka om att få sjukpenning från Försäkringskassan. Det kallas sjuklönegaranti. Vi kan betala ut sjuklönegaranti om du och din arbetsgivare är oense om ditt anställningsförhållande eller din arbetsförmåga.

Har man rätt till sjukpenning som timanställd?

Har jag som timanställd rätt till sjuklön? Ja, du kan ha rätt till sjuklön om du uppfyller förutsättningarna i gällande sjuklönelag och kollektivavtal. Sammanfattningsvis: Om den avtalade anställningen/bokningen är en månad eller längre så har du rätt till sjuklön från första dagen.

När Försäkringskassan inte godkänner läkarintyg?

För att vi ska kunna göra rättssäkra bedömningar så krävs ibland kompletteringar från läkaren. Exempel på detta är om en person har varit sjukskriven i över 180 dagar. Då ändras Försäkringskassans bedömningsgrunder och handläggaren kan behöva ny information som inte finns i läkarintyget som då behöver kompletteras.

Vad händer om man får avslag på sjukpenning?

Om du har en sjukpenninggrundande inkomst när du får avslag Gör du inget av dem kommer den att sänkas och du riskerar att få låg eller ingen ersättning om du till exempel blir sjuk eller är hemma och tar hand om sjukt barn. Du behöver göra något av detta även om du överklagat eller begärt omprövning av beslutet.

Vad ingår i en Arbetsförmågebedömning?

Vår teambaserade arbetsförmågebedömning är en kartläggning och genomgång av arbetsförmågan avseende fysiska, psykiska och psykosociala funktioner. Tjänsten kan vara aktuell när du som chef oroar dig över eller konstaterar att medarbetaren har en nedsatt arbetsförmåga på grund av medicinska orsaker.

Får man ersättning när man arbetstränar?

4 Du kan få ersättning för arbetsträning Om du är sjukriven och din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel kan du få rehabiliteringsersättning för att arbetsträna. Det är Försäkringskassan som beviljar den ersättningen.

Vad gäller för timanställda?

Timanställning. Timanställning är inte en anställningsform. Att ha timanställda betyder bara att du betalar de anställda per timme. Anställningen i sig måste vara en tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning.

Share this post