Trendig

Vad kostar det att ansoka om forhandsbesked?

Vad kostar det att ansöka om förhandsbesked?

Du betalar alltid för ett förhandsbesked, enligt byggnadsnämndens taxa. Avgiften skiljer sig beroende på om fastigheten ligger inom eller utom planlagt område. Om din ansökan för förhandsbesked avslås, avskrivs eller avvisas tar vi ut en avgift för den handläggningstid som lagts ner i ärendet.

Kan man söka bygglov på annans mark?

Kan jag söka bygglov på en mark som jag inte äger? Ja, det kan du, men du behöver ett godkännande från fastighetsägaren. Ibland kan du även behöva ett nyttjanderättskontrakt för att få göra något på annans mark.

Var ansöker man om förhandsbesked?

Om du har planer på att bygga något som kräver bygglov, kan du först söka förhandsbesked. Förhandsbeskedet är ett sätt för dig att tidigt få reda på om det du planerar att bygga överhuvudtaget är möjligt att bygga på just den plats som du tänkt dig. Du ansöker om förhandsbesked hos kommunens byggnadsnämnd.

Måste man ansöka om förhandsbesked?

Det finns inget krav på förhandsbesked utan det är frivilligt att söka ett sådant. Man kan alltså ansöka om bygglov utan att först ansöka om förhandsbesked. Byggnadsnämnden får ta ut en avgift för beslut om förhandsbesked och beslutet kan överklagas av både sökanden och andra berörda.

Kan man ansöka om bygglov innan tillträde?

Ja du kan ansöka om bygglov redan nu även om ni inte står som lagfaren ägare ännu. Ägaren kommer bli underrättad om att ni har sökt bygglov på deras fastighet. Följ instruktionerna i E-tjänsten för ansökan om bygglov och andra åtgärder så ordnar det sig.

Vem har rätt att ansöka om bygglov?

Beslut om bygglov kan alltså fattas utan att fastighetsägaren har gett sitt tillstånd men för att kunna använda sig av sitt bygglov måste byggherren ha fastighetsägarens tillstånd. Byggnadsnämnden ska dock underrätta fastighetsägaren om ansökan och låta denne yttra sig innan beslut fattas.

Vad prövas i förhandsbesked?

För alla bygglovspliktiga åtgärder finns det möjlighet att ansöka om förhandsbesked innan bygglov söks. Ett förhandsbesked innebär att byggnadsnämnden prövar om den aktuella åtgärden kan tillåtas på platsen.

https://www.youtube.com/watch?v=e15mfaalWKk

Share this post