Rekommendationer

Vem beslutar om rattspsykiatrisk undersokning?

Vem beslutar om rättspsykiatrisk undersökning?

Rättsmedicinalverkets uppdrag inom rättspsykiatrin är att utföra paragraf 7-undersökningar och rättspsykiatriska undersökningar på uppdrag av domstolar. Våra utlåtanden utgör en del av bedömningen när domstolen avgör om du som brottsmisstänkt bör dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Vad är Domsbevis?

Mål där den tilltalade är berövad friheten I stället för domen får domstolen sända bevis om utgången i målet som rör den dömde (domsbevis). Om domsbevis sänds, skall en kopia av domen sändas inom en vecka från det att domen meddelades.

När görs en rättspsykiatrisk undersökning?

2 § Beslut om rättspsykiatrisk undersökning får bara meddelas, om den misstänkte har erkänt gärningen eller övertygande bevisning har förebragts om att han har begått den. Sådant beslut får dock inte meddelas, om påföljden för brottet bedöms kunna stanna vid böter.

Vad krävs för att bli dömd till rättspsykiatrisk vård?

För att kunna dömas till rättspsykiatrisk vård måste den tilltalade fortfarande lida av en allvarlig psykisk störning och ha behov av psykiatrisk tvångsvård. Det krävs också att brottet är så allvarligt att straffet i normala fall skulle bli fängelse.

Vad innebär stor sinnesundersökning?

Syftet med sinnesundersökningen är alltså att bedöma graden av eventuell störning i allmänhet och för tidpunkten av brottet. Det man tittar på är personens psykiska, sociala och kognitiva färdigheter eller funktioner. Om personen anses vara otillräknelig kan hen inte anses vara ansvarig för brottet.

Vad är 7 intyg?

Paragraf 7-undersökning, som ibland även kallas paragraf 7, är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i rättspsykiatri som skriver ett paragraf 7-intyg med sina rekommendationer till domstolen.

Rättspsykiatrisk undersökning (RPU), är en psykiatrisk undersökning som genomförs enligt lagen (1991:1137) om rättspsykiatrisk undersökning efter beslut av domstol i brottmål.

När kan det bli aktuellt med rättspsykiatrisk vård?

Hur går en stor sinnesundersökning till?

Undersökningen tar vanligen fyra veckor. Den misstänkte undersöks av ett team bestående av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal. Teamets uppdrag är att genom samtal, observationer och tester ta reda på om personen hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Share this post