Trendig

Vem ska kallas till en bouppteckning?

Vem ska kallas till en bouppteckning?

Vid en bouppteckning ska den avlidnes efterlevande make eller sambo, legala arvingar och universella testamentstagare kallas, se 20 kap 2 § ärvdabalken. Legala arvingar är de som har rätt att ärva enligt den legala arvsordningen.

Vilka ska närvara vid en bouppteckning?

Dödsbodelägare är efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare (18 kap. 1 § ÄB). Andra personer kan dock få närvara så länge ingen av dödsbodelägarna motsätter sig det. Det kan alltså vara tillåtet för andra än dödsbodelägarna att närvara vid bouppteckningen.

Vad är ett dödsbo?

Ett dödsbo (tidigare stärbhus) är den avlidnes samlade tillgångar och skulder. Enligt svensk lag ska en bouppteckning för dödsboet upprättas inom tre månader efter dödsfallet och skickas in till Skatteverket. I en bouppteckning redovisas den avlidnes samtliga tillgångar och skulder samt vilka som är dödsbodelägare.

Vad är en representant för dödsboet?

Fullmakt till en representant för dödsboet Det kan vara praktiskt att en person sköter dödsboet. Det kan till exempel vara änkan, änklingen eller barn som är en delägare i dödsboet. Det kan även vara en sambo eller utomstående boutredningsman, eller någon annan representant.

Hur ska man skriva ut vårdnadsintyg till dödsboet?

Vårdnadsintyg för att sköta post och försändelser till dödsboet. Om någon utomstående ska kunna hämta ut försändelser, brev och paket till dödsboet, behöver begravningsbyrån skriva ut ett vårdnadsintyg. Vårdnadsintyg ska vara undertecknat och förvaras hos postombudet, som tar hand om försändelser till dödsboets adress.

Kan du eftersända dödsboets post?

Att eftersända dödsboets post. Ungefär en vecka efter dödsfallet, skickar Skatteverket ut en fråga om dödsboet vill anmäla en ny adress. Skatteverket aviserar inte den nya adressen till andra. Om du vill att all post ska skickas till en ny adress behöver du även kontakta Svensk adressändring.

Till en bouppteckningsförrättning ska arvsberättigade släktingar, testamentstagare och efterarvingar kallas. Även en make eller maka och sambo ska kallas till förrättningen. Efteråt ska det framgå av bouppteckningen vilka som varit närvarande.

Share this post