Trendig

Vad ar skillnaden mellan ramavtal och kontrakt?

Vad är skillnaden mellan ramavtal och kontrakt?

Ett ramavtal fastställer helt eller delvis villkoren i kontrakt som senare ska tilldelas under en given tidsperiod, medan ett kontrakt avser en faktisk anskaffning. I en dom i Kammarrätten i Jönköping prövades hur man ska klassificera avtal som har inslag av både kontrakt och ramavtal närmast på sin spets.

Vad menas med ett generellt ramavtal?

Ramavtal är ett avtal som man också kan kalla för en generell överenskommelse som ligger till grund för framtida avtal (ett eller flera) och som anger ”ramarna” och de villkor som skall ingå i dessa. Framför allt tecknas ramavtal mellan kunder och leverantörer.

Är ramavtal offentliga?

Ett ramavtal kan ingås mellan en eller flera upphandlande myndigheter samt med en eller flera leverantörer. Det är dock endast de upphandlande myndigheterna som har angetts i ramavtalet som får avropa från detsamma.

Hur länge gäller ramavtal?

Ett ramavtal som upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) får som utgångspunkt löpa i maximalt fyra (4) år, inklusive options- och förlängningsklausuler, när upphandlingen genomförs enligt de direktivstyrda reglerna. Ett ramavtal får då löpa under längre tid än fyra år endast om det finns särskilda skäl.

Vad är blandad upphandling?

Med blandad upphandling menas en upphandling med ett blandat kontrakt för olika typer av upphandlingsföremål (varor, tjänster eller byggentreprenader eller olika slag av tjänster), eller en upphandling som lyder under flera upphandlingslagar. Det finns särskilda regler för hur blandande upphandlingar får genomföras.

Vad menas med kontrakt respektive ramavtal?

Ett ramavtal upphandlas på samma sätt som ett vanligt upphandlingskontrakt. Skillnaden är att ramavtalet fastställer villkoren för framtida avrop under ramavtalets giltighetstid medan ett vanligt upphandlingskontrakt avser en faktisk anskaffning och innehåller en fullständig reglering av leverantörens åtagande.

Share this post