Frågor

Nar anvands SGI?

När används SGI?

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Det är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan som ligger till grund för hur mycket pengar du kan få, om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig. Om du inte har en SGI kan du bli utan ersättning eller få mindre pengar.

Vad innebär SGI skydd?

I vissa situationer kan du behålla din SGI trots att du inte jobbar. Det kallas SGI-skydd och gäller både om du inte jobbar alls eller om du går ner i arbetstid. Din SGI är till exempel skyddad om du är sjuk och får sjuklön eller sjukpenning. Det finns även sätt att skydda din SGI på om du skulle bli arbetslös.

Vad ingår inte i SGI?

När det är aktuellt att beräkna SGI med ledning av tidigare inkomster, ska sjuklön och dagersättning utbetalad av Försäkringskassan inte räknas med. Det beror på att sjuklön och andra förmåner inte är sjukpenninggrundande.

Kan man skydda SGI med lägsta dagar?

SGI:n är skyddad under barnets första år. Från och med ettårsdagen behöver man tänka på att skydda den. Det kan man göra t ex genom att ta ut minst fem föräldrapenningdagar i veckan om man är helt ledig. Arbetar man mindre så behöver man fylla upp med föräldradagar i samma omfattning som man minskar sin arbetstid.

Måste man skydda sin SGI?

Arbetslösa och personer som av hälsoskäl inte kan återgå till sitt arbete måste tänka på att skydda sin SGI efter 25 dagar, till exempel genom att vara till arbetsmarknadens förfogande, även den som inte känner sig frisk för att inte förlora sin SGI.

När blir SGI Nollad?

Som huvudregel nollas ens SGI direkt då förvärvsinkomst inte längre has eftersom någon framtida inkomst då inte heller kan antas. I vissa undantagsfall kan ens SGI dock skyddas i viss övergångstid eller om vissa omständighetskrav uppfylls.

Hur länge är SGI skyddad arbetslös?

Svar på fråga 2003/04:847 om arbetslösa som är sjukskrivna SGI tar enligt lagregleringen sikte på framtida inkomster. Endast sådan inkomst beaktas som den försäkrade kan antas komma att tills vidare få av eget arbete under minst sex månader i följd eller av eget årligen återkommande arbete (säsongsarbete).

Hur påverkas SGI av deltidsarbete?

När du arbetar deltid får du lägre lön. Det kan påverka din sjukpenninggrundande inkomst, SGI, som ligger till grund för bland annat sjuk- och föräldrapenning. Även inbetalningarna till din tjänstepension minskar. Du kan också få färre semesterdagar per år.

Share this post