Populära

Hur blir man Gravrattsinnehavare?

Hur blir man Gravrättsinnehavare?

I de flesta fall är det en gravrättsinnehavare som ska utses, men ibland kan flera personer kan vara gravrättsinnehavare. Dödsboet efter den avlidne måste utse vem eller vilka som skall vara gravrättsinnehavare inom sex månader efter dödsfallet. Samtliga dödsbodelägare skall godkänna den utsedda gravrättsinnehavaren.

Hur många kan vara Gravrättsinnehavare?

En eller flera personer kan vara gravrättsinnehavare. Det är dödsboet som utser vem som ska ha uppdraget, och det måste göras inom sex månader efter dödsfallet. Samtliga dödsbodelägare måste vara överens. Dödsboet är dessutom skyldig att anmäla om det inte är någon som vill vara gravrättsinnehavare.

Vad skiljer full Gravrätt och begränsad Gravrätt?

En grav med begränsad gravrätt tas hand om av Svenska kyrkan eller kommunen, beroende på vem som ansvarar för begravningsplatser på orten. Grav med full gravrätt – vid full gravrätt är det gravrättsinnehavaren som har hand om allt som rör själva platsen.

Vad innebär ensamrätten?

Ensamrätten innebär att du som registrerat eller inarbetat ett företagsnamn har rätt att hindra andra från att använda liknande företagsnamn och varumärken inom samma verksamhetsområde. Få skydd genom registrering Registrering är det vanligaste och enklaste sättet att skydda ditt företagsnamn.

Vem har rätt att få begravas i Sverige innan den avled?

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser. En anhörig brukar få ansvaret för graven. Den personen kallas för gravrättsinnehavare. Gravrätten, som gäller alla som var folkbokförda i Sverige när de avled, varar ofta i 25 år.

Vad är en gravrätt?

Vad är gravrätt? En gravrätt innebär att den avlidne har rätt till en gravplats i 25 år räknat från datumet för gravsättningen. Platsen är kostnadsfri eftersom den bekostas av den begravningsavgift vi alla betalar. När de 25 åren har löpt ut kan gravrättsinnehavaren förlänga gravrätten i ytterligare 25 år, men denna gång mot en avgift.

Vem är Gravrättsinnehavaren?

Varje grav som upplåtits med gravrätt måste ha en levande gravrättsinnehavare. Det är gravrättsinnehavaren som bestämmer vem som ska gravsättas inom gravplatsen. Han bestämmer utseende och storlek på gravsten, övrig utsmyckning samt om gravrätten ska förnyas eller om gravplatsen ska återlämnas till begravningsverksamheten.

Share this post