Frågor

Kan man krava att fa ga ner i arbetstid?

Kan man kräva att få gå ner i arbetstid?

Det innebär dock inte att alla anställda som fyllt 62 kan kräva att få gå ner i tid, utan det är upp till arbetsgivaren och den anställda att komma överens. Om du önskar gå ned i arbetstid av andra skäl än de ovannämnda behöver du och din chef komma överens om detta.

Får min arbetsgivare minska min sysselsättningsgrad?

Din arbetsgivare kan inte hursomhelst sänka din sysselsättningsgrad från 70 % till 50 % utan ditt samtycke. Om de gör det så räknas det som en uppsägning av anställningsavtalet och då krävs det saklig grund, 7 § LAS. Exempel på saklig grund är arbetsbrist eller personliga skäl.

Kan arbetsgivaren neka mig att gå ner i tid?

Chefen kan säga nej Vill du gå ned i arbetstid måste du komma överens om det med din arbetsgivare. Undantaget är om du är småbarnsförälder eller om du studerar – då ger lagen dig rätt att jobba deltid, och då gäller också särskilda regler för socialförsäkringarna och pensionen.

Kan arbetsgivare ändra sysselsättningsgrad?

Avtalets sysselsättningsgrad kan alltså inte ändras enbart av arbetsgivaren utan arbetstagaren måste gå med på ändringen. Den här ändringen kan dock göras genom en muntlig överenskommelse eller genom konkludent handlande.

Hur länge har man rätt att jobba 75 procent?

Småbarnsföräldrar har rätt till förkortning av normal arbetstid tills yngsta barnet fyllt åtta år eller slutat sitt första skolår.

Får arbetsgivaren sänka sysselsättningsgraden kommunal?

Avsaknad av lokalt kollektivavtal som ger förutsättningar för att garantera medarbetare sysselsättningsgrad upp till heltid skulle dock i förlängningen kunna innebära att arbetsgivaren tvingas fatta beslut som kan påverka medarbetarnas möjlighet att välja sysselsättningsgrad.

Vad innebär att gå ner i arbetstid?

Att gå ner i arbetstid är en överenskommelse som du gör med din arbetsgivare. Din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension även om du har en delpension som betalas ut.

Har du rätt att förkorta din arbetstid utan föräldrapenning?

Enligt föräldraledighetslagen har du rätt att förkorta din arbetstid med upp till 25 procent av normal hel arbetstid utan att du samtidigt tar ut föräldrapenning tills barnet fyllt åtta år eller avslutat sitt första skolår (delledighet utan föräldrapenning).

Har du rätt till förkortning av normal arbetstid?

Småbarnsföräldrar har rätt till förkortning av normal arbetstid tills yngsta barnet fyllt åtta år eller slutat sitt första skolår. Enligt föräldraledighetslagen har du rätt att förkorta din arbetstid med upp till 25 procent av normal hel arbetstid utan att du samtidigt tar ut föräldrapenning tills barnet fyllt åtta år eller avslutat sitt första

Share this post