Trendig

Vad ar detaljplanelagt omrade?

Vad är detaljplanelagt område?

En detaljplan bestämmer hur mark och vatten ska användas inom ett visst område. I detaljplanen ska det gå att se vad som är allmänna platser, kvartersmark och vattenområden. Allmänna platser är oftast gator, torg och parker. Detaljplanen reglerar hur de allmänna platserna ska användas och utformas.

Vem har rätt att överklaga en detaljplan?

Ett beslut om att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot. Den som vill överklaga måste också ha lämnat synpunkter på planen senast under granskningstiden.

Vad kostar det att ändra detaljplan?

Kostnaderna baseras på taxan för samhällsbyggnadsförvaltningens verksamhet och avgörs av faktorer som vilken typ av planförfarande som samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer vara lämpligt och om plankonsult anlitas eller ej. Detaljplan med konsult, utökat förfarande. cirka 301 700 kr. Kostnader för konsult tillkommer.

Vem antar en detaljplan?

En detaljplan ska antas av kommunfullmäktige, men fullmäktige får uppdra åt kommunstyrelsen eller byggnadsnämnden att anta en plan som inte är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt.

Vad är det troliga utfallet om ett område är detaljplanerat och man ansöker om bygglov för att uppföra en annan typ av byggnad än vad som tillåts enligt detaljplan?

Om bygglovansökan avviker från detaljplanen Om din bygglovansökan avviker från detaljplanen är möjligheten att få lov begränsad. Din ansökan kan emellertid godkännas under förutsättningen att avvikelsen är liten och att den följer planens syfte.

Vad är Kvartersmark?

Med kvartersmark avses all mark inom ett planområde som inte ska utgöra allmän plats eller vattenområde. I en detaljplan ska det alltid framgå vilken användning som är tillåten inom kvartersmark. Användning av kvartersmark kan till exempel vara bostäder, detaljhandel eller industri.

Hur stor del av fastigheten får bebyggas?

Fastighetsstorlek och tomtstorlek I en detaljplan får kommunen bestämma hur stora fastigheterna ska vara inom planområdet. Minsta eller största fastighetsstorlek är vanliga planbestämmelser. Det kan även vara reglerat att fastighetsstorleken ska vara inom ett visst intervall.

Share this post