Allmänning

Vem bestammer over lonen?

Vem bestämmer över lönen?

Ingen lag bestämmer vilken lön du ska ha. Din arbetsgivare sätter din lön utifrån lönekriterierna i löneavtalet. Det ger dig sedan rätt till en årlig lönerevision, det vill säga en årlig översyn av din lön.

Vilka faktorer påverkar hur hög lön man kan tjäna?

Det kan till exempel handla om yrkets utbildningskrav, yrkets innehåll eller i vilken omfattning marknadskrafter påverkar lönen för det aktuella yrket.

Vad kan jag göra för att påverka min lön?

Din lön påverkas av de villkor ni har på din arbetsplats. Du ska ha rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Arbetsgivaren har ett ansvar för att se till att du har en bra arbetsmiljö, att du får kompetensutveckling och att din chef har möjlighet att bedöma det du gör.

Vad påverkar lönens storlek?

Därtill har marknadskrafterna betydelse. Det innebär att om det finns få arbetstagare som har de kunskaper som arbetet kräver så kan lönen bli högre. Dessutom är det viktigt hur företaget går ekonomiskt och var i landet det ligger. Lönen påverkas dessutom av en rad andra faktorer som har med arbetet att göra.

Varför höjs inte lönen?

Det här sker efter en period där invånare i flera länder först sett sina löner sjunka drastiskt i samband med pandemin för att sedan rekylera uppåt när smittspridningen och antalet restriktioner minskade och stabiliteten på arbetsmarknaden ökade.

Vad krävs för Lönekonsult?

Utbildning. Utbildning till lönekonsult finns bland annat inom Yrkeshögskola. Yrket är i Sverige icke-reglerat, och det är därför arbetsgivare som bestämmer vilken utbildning som krävs eller önskas. Som lägst brukar det krävas gymnasieutbildning och då främst med inriktning ekonomi och/eller administration.

Hur bestämmer man löner i Sverige?

De flesta anställda och arbetsgivare i Sverige omfattas av kollektivavtal. Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan parterna på arbetsmarknaden, det vill säga arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden. Kollektivavtalen reglerar bland annat löner och andra ersättningar som till exempel övertidsersättningar.

Vad har en Lönekonsult i lön?

En lönekonsult har en ingångslön på cirka 28 000* kronor i månaden. Om du har arbetat ett tag och har någon form av kundansvar kan dock en lönekonsult få uppemot 60 000* kronor i lön per månad. Ett snitt för en lönekonsult med ett par års erfarenhet brukar ligga på cirka 40 000* kronor.

Share this post