Blogga

Vad kravs for att IVO ska utreda klagomal fran patienter?

Vad krävs för att IVO ska utreda klagomål från patienter?

Vad utreder IVO? När en anmälan kommer in till IVO gör vi en bedömning om vi ska utreda eller inte. Det är patientsäkerhetslagen som styr vad IVO ska utreda. För att IVO ska kunna utreda ett klagomål bör du lämna in det inom två år från det att händelsen har inträffat.

Hur kan man klaga på vårdcentral?

Lämna synpunkter eller klagomål

  1. Kontakta den mottagning eller verksamhet där du fick vård eller behandling.
  2. Du kan också kontakta patientnämnden i din region.
  3. Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men först ska du ha kontaktat verksamheten där du fick vård eller patientnämnden.

Vad kan man anmäla till patientnämnden?

Du kan ringa eller skriva till patientnämnden. Patientnämnderna tar emot klagomål på hälsovård och sjukvård som drivs av regioner, eller som har avtal med regionen. De tar också emot klagomål på viss tandvård och kommunal hälso- och sjukvård.

När anmäla till patientnämnden?

Det enklaste och säkraste sättet att framföra synpunkter eller klagomål på vård som du eller en närstående fått är att gå in på www.1177.se/Stockholm, gå in under Alla övriga tjänster och därefter Lämna synpunkter och klagomål i Region Stockholm/Lämna synpunkter och klagomål hos Patientnämnden.

Vad krävs för att patienten ska anmäla en händelse till IVO?

Den som tycker det finns allvarliga brister eller missförhållanden i socialtjänstens verksamheter eller i insatser enligt LSS kan höra av sig till IVO. Läs mer här om att klaga på socialtjänsten. IVO har ingen skyldighet att utreda det som anmäls utan avgör självständigt om det finns skäl att göra tillsyn.

Kan man läsa IVO anmälningar?

IVO:s diarium: uppges vilken avdelning inom IVO som har hanterat ärendet (och e-postadressen till avdelningens registratur). Om du vill begära ut allmänna handlingar kontaktar du den avdelningens registratur och uppger diarienummer. Om du begär ut allmänna handlingar prövar myndigheten om de är offentliga.

Vad kan anmälas till IVO?

Som privatperson kan du informera IVO om missförhållanden i hälso- och sjukvården eller inom socialtjänsten.

  • Jag är missnöjd med hälso- och sjukvård.
  • Jag är missnöjd med socialtjänst och LSS.
  • Frågor och svar för privatpersoner.

Share this post