Blogga

Vad ar Bevisborderegeln?

Vad är Bevisbörderegeln?

Bevisbörderegeln innebär att det är den som driver eller avser att bedriva en verksamhet, eller vidtar en åtgärd, som ska visa att bestämmelserna i 2 kap. om allmänna hänsynsregler följs. Det kan bland annat ske genom att verksamhetsutövaren följer kraven om egenkontroll.

Vad innebär försiktighetsprincipen biologi?

Försiktighetsprincipen innebär att försiktighetsmått ska vidtas redan om det kan antas att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada och olägenheter för människors hälsa och miljön. Det räcker således med att det finns en risk för skada eller olägenhet.

Vad innebär Miljöbalken SFS 1998 808?

Hänsynsregler. 2 § Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet.

Vilka är de allmänna hänsynsreglerna?

De allmänna hänsynsreglerna.

  • Bevisbörderegeln § 1.
  • Kunskapskravet § 2.
  • Försiktighetsprincipen § 3.
  • Produktvalsprincipen § 4.
  • Hushållnings- och kretsloppsprinciperna § 5.
  • Lokaliseringsprincipen §6.
  • Skälighetsregeln § 7.
  • Vad säger de generella reglerna måste du följa inom miljö enligt miljöbalkens allmänna hänsynsregler )?

    Enligt hänsynsreglerna ska alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet vidta de skyddsåtgärder och den försiktighet som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

    Vad syftar bestämmelserna i miljöbalken?

    Miljöbalkens grundläggande bestämmelser gäller därmed såväl för enskilda människor i det daglig livet som för verksamhetsutövare. Miljöbalken innehåller dessutom en rad specialbestämmelser som riktar sig till vissa särskilt angivna verksamhetsutövare och myndigheter.

    Vad står i miljöbalken?

    Miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999. Syftet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Många bestämmelser som ingick i tidigare miljölagstiftning har fått en vidare tillämpning i och med miljöbalken.

    Varför har vi egenkontroll?

    God egenkontroll ger dig kunskap om din verksamhets miljöpåverkan. Det är du som verksamhetsutövare som känner din verksamhet bäst. När egenkontrollen fungerar bra är det därför det bästa sättet att nå lagefterlevnad och minska riskerna för miljön.

    Vilka omfattas av miljöbalken?

    Många bestämmelser som ingick i tidigare miljölagstiftning har fått en vidare tillämpning i och med miljöbalken. Miljöbalken berör alla typer av åtgärder, oavsett om de ingår i den enskildes dagliga liv eller i någon form av näringsverksamhet.

    Vilka frågor regleras i miljöbalken?

    Miljöbalken gäller för allt som motverkar balkens mål Uppräkningen ska ses som exempel på sådant som kan motverka en ekologiskt hållbar utveckling. Miljöbalkens regler gäller för alla åtgärder och verksamheter som på något sätt motverkar balkens mål.

    Share this post