Allmänning

Vad grundar sig lonen pa?

Vad grundar sig lönen på?

Din arbetsgivare sätter din lön utifrån lönekriterierna i löneavtalet. Det ger dig sedan rätt till en årlig lönerevision, det vill säga en årlig översyn av din lön. Finns det kollektivavtal och därmed löneavtal på din arbetsplats, så finns det en lägsta lön som din arbetsgivare inte få gå under.

Vilka faktorer påverkar vilken lön man får?

Din lön påverkas av de villkor ni har på din arbetsplats. Du ska ha rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Arbetsgivaren har ett ansvar för att se till att du har en bra arbetsmiljö, att du får kompetensutveckling och att din chef har möjlighet att bedöma det du gör.

Hur kan man fråga om lön?

Du kan ta del av SCB:s lönesök, eller prata med kollegor eller fackförbund vad de tycker är en rimlig lön. Det kan bidra till att du får en bättre uppfattning om hur det ser ut för dig inom branschen. Om tjänsten du söker är hos en statlig myndighet är lönerna allmänna handlingar.

Vad har du för Lönespann?

Du måste inte ge ett exakt belopp, ett spann ger både dig själv och arbetsgivaren lite mer utrymme för att förhandla. Du kan även vända på frågan helt. Istället för att själv ge ett belopp, fråga vilken lön de kan erbjuda som motsvarar din erfarenhet och kompetens.

Hur ser ett löneanspråk ut?

När det väl är dags att ge ditt löneanspråk kan du med fördel lägga på lite på den lönen som du önskar. Då kan du gå med på en lön som är lägre än ditt anspråk utan att själv bli allt för missnöjd. Dessutom är det en möjlighet att få upp din lön lite extra, om det är så att arbetsgivaren skulle gå med på det.

Hur funkar RALS?

Facklig företrädare får ett förhandlingsmandat att företräda dig som medlem och förhandla din lön. Alla lönerna förhandlas individuellt och fastställs i ett universitetsgemensamt lokalt kollektivavtal. Din chef motiverar och delger resultatet till berörd medarbetare och därefter kan de nya lönerna utbetalas.

Vad är osaklig löneskillnad?

Man kan alltså säga att osakliga löneskillnader är skillnader i lön som inte kan förklaras med hjälp av faktorer som är relevanta för de arbetsuppgifter man utför, den kompentens som krävs, hur väl man utför sitt arbete eller villkoren inom en konkurrerande arbetsmarknad.

Får man berätta sin lön?

Uppgifter om lön räknas som offentlig handling hos vissa arbetsgivare, exempelvis anställda hos stat, kommun eller landsting. Detta för att de omfattas av offentlighetsprincipen. Då handlingen är en offentlig uppgift hos din arbetsgivare ska den lämnas ut direkt på begäran av vem som helst.

Kan man ljuga om sin lön?

I undersökningen har över 115,000 personer i 33 länder; varav 1000 i Sverige, tillfrågats om sin syn på arbete och rekryteringsprocesser. 17 procent erkänner att de ljugit i sitt CV eller under en intervju, vanligast att överdriva tidigare lön.

Vad ska man skriva på löneanspråk?

Kartlägg löneläget och förbered dig väl

  1. Läs på om branschens lönestatistik.
  2. Värdera tjänstens innehåll och svårighetsgrad.
  3. Ta reda på vilka andra förmåner som erbjuds.
  4. Skaffa dig ett stort förhandlingsutrymme.
  5. Ha is i magen vid förhandling och var anpassningsbar.
  6. Undvik att ta upp lönefrågan i din ansökan.

Vad ska man ge för löneanspråk?

Motivera ditt löneanspråk så här Du måste kunna motivera den lön du vill ha, när arbetsgivaren ifrågasätter ditt anspråk. Tänk ut ett par tre konkreta exempel på vad du kommer kunna bidra med till verksamheten genom dina personliga egenskaper, din unika kompetens och din specifika erfarenhet.

Vad är RALS?

RALS står för ”Ramavtal om löner med mera för arbetstagare hos staten” och är ett centralt kollektivavtal mellan OFR och Arbetsgivarverket. På KI har vi ett lokalt kollektivavtal med samma namn.

När är det lönerevision?

Lönerevision sker en gång per år på hösten. Om inget annat avtalas sätts din slutgiltiga lön genom traditionell förhandling mellan arbetsgivaren och Saco-S föreningens fackliga företrädare. Tillhör du inte något fackförbund sätts lönen av arbetsgivaren. Chefen erbjuder dig lönesamtal i samband med lönerevision.

RALS står för ”Ramavtal om löner med mera för arbetstagare hos staten” och är ett centralt kollektivavtal mellan OFR och Arbetsgivarverket.

Vilka är med i lönerevisionen?

Oftast inte, eftersom du som nyanställd oftast anställs på årets lönenivå direkt. Men det går att förhandla om. Och du har rätt att veta redan när ni förhandlar om lön om du kommer ingå i kommande lönerevision eller inte.

Share this post