Populära

Vad innebar det att ha ensam vardnad?

Vad innebär det att ha ensam vårdnad?

Ensam vårdnad innebär att ett barn står under vårdnad av endast en av föräldrarna. Huvudregeln är att ett barn står under vårdnad av bägge föräldrarna, så kallad gemensam vårdnad, men under vissa omständigheter kan en förälder bli ensam vårdnadshavare.

Måste jag gå med på delad vårdnad?

Ett barn har enligt lagen rätt till en god och regelbunden kontakt med båda sin föräldrar. För att säkerställa det har föräldrar som är gifta vid barnets födsel automatiskt gemensam vårdnad om barnet, dvs de är båda ansvariga för frågor som rör barnets väl, som exempelvis boende och skolgång.

Vad är ensam vårdnad eller enskild vårdnad?

Ensam vårdnad, eller enskild vårdnad som det ibland benämns, innebär att endast en av föräldrarna är vårdnadshavare för barnet. Att en förälder har ensam vårdnad är ovanligt. Huvudregeln enligt svensk rätt är att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om sina barn.

Vilka är blanketter för ansökan om ensam vårdnad?

Formulär och blanketter för ansökan om ensam vårdnad. Det finns inte några särskilda formulär eller blanketter för ensam vårdnad som en förälder måste fylla i för att ansöka om ensam vårdnad. Som framgått finns det två möjligheter att få ensam vårdnad – genom avtal vilket måste godkännas av socialnämnden eller genom dom från domstol.

Kan föräldrarna ha en ensam vårdnad?

Ensam vårdnad när föräldrarna är överens. Är föräldrarna ense om att endast en av dem ska ha vårdnaden har de två alternativ. De kan antingen ingå ett avtal om att en av dem ska ha ensam vårdnad eller vända sig till domstol och begära att en av dem ska beviljas ensam vårdnad.

Ensam vårdnad innebär att ett barn står under vårdnad av endast en av föräldrarna. Huvudregeln är att ett barn står under vårdnad av bägge föräldrarna, så kallad gemensam vårdnad, men under vissa omständigheter kan en förälder bli ensam vårdnadshavare. Reglerna om vårdnad finns i föräldrabalkens sjätte kapitel.

Hur vanligt är ensam vårdnad?

Att en förälder har ensam vårdnad är ovanligt. Huvudregeln enligt svensk rätt är att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om sina barn. Att en förälder har ensam vårdnad och därmed är ensam vårdnadshavare innebär att det är den föräldern som ensam bestämmer i bl a juridiska och ekonomiska frågor.

Kan man förlora vårdnaden om sitt barn?

En vårdnadshavare som kan förklaras som uppenbart olämplig som förälder riskerar att förlora vårdnaden. Det kan exempelvis röra sig om att föräldern har begått övergrepp mot barnet, har ett svårt missbruk eller på annat sätt brister allvarligt i sin omsorgsförmåga.

Vad händer vid en vårdnadstvist?

Vid vårdnadstvister utgår domstolen från vad som är bäst för barnet. Det kan vara att barnet ska bo växelvis hos båda föräldrarna eller att en av föräldrarna får ensam vårdnad, som exempel. Barnets egen vilja om var hen vill bo har betydelse för domstolen vid en vårdnadstvist, men den är inte avgörande.

Share this post