Innehållsförteckning
Är BUP frivilligt?
Att söka hjälp är frivilligt – du bestämmer själv om du vill ha vård eller inte. Om du tycker att dina frågor har besvarats genom telefonsamtalet är du kanske nöjd med svaret och behöver inte få tid just då. Du bestämmer själv om du önskar komma på ett första besök efter samtalet eller inte.
Vad säger lagen HSL om palliativ vård?
Palliativ vård skall ges till alla i livets slutskede med högsta prioritet enligt Hälso- och sjukvårdslagen, HSL. Palliativa insatser, d v s lindrande åtgärder, kan behövas även i tidiga palliativa skeden av sjukdomen på grund av besvärande symtom även om kvarvarande livstid bedöms som lång.
Vilka kriterier har Socialstyrelsen satt upp för att palliativ vård ska bedrivas?
De fyra hörnstenarna i palliativ vård Den palliativa vården bygger på följande fyra hörnstenar: Med kunskap vill man kunna uppnå en god kontroll av svåra symtom, exempelvis smärta, illamående, oro, infektion, hicka, depression, ångest, svettning och delirium.
Hur definieras palliativ vård enligt Socialstyrelsen?
Socialstyrelsen definierar palliativ vård som hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvaliteten för patienter med progressiv, obotlig sjukdom eller skada. Palliativ vård innebär också ett beaktande av fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov samt ett organiserat stöd till närstående.
Hur ska palliativ vård bedrivas?
I stället ges bästa möjliga lindrande vård och behandling där symtom förebyggs så långt det är möjligt. Vård och behandling ska finnas tillgänglig för alla som behöver den, oavsett ålder och ska ges utifrån den döendes behov och önskemål. Den ska kunna erbjudas vid vård i hemmet, i särskilt boende eller på sjukhus.
Vad ingår i begreppet palliativ vård?
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är palliativ vård ett förhållningssätt för bästa möjliga livskvalitet i samband med livshotande sjukdom. Palliativ vård förebygger och lindrar lidande genom att tidigt upptäcka, bedöma och behandla smärta och andra plågsamma symtom.
När BUP inte hjälper till?
Om inte kan ni vända er till någon annan BUP mottagning om det finns där ni bor. Ni kan gå till vilken BUP mottagning ni vill eller att ni tar kontakt med en vårdcentral där du bor. De brukar ha egna behandlingsalternativ eller kan hjälpa dig med att komma till BUP igen.