Frågor

Vad ar id stold?

Vad är id stöld?

Identitetsintrång är när någon obehörig använder din legitimation, dina lösenord, ditt personnummer eller ditt mobila Bank-id för att till exempel beställa varor eller ta lån i ditt namn. Det kallas också för identitetsstöld, id-kapning eller identitetskapning och är en form av bedrägeri.

Är min identitet kapad?

Så upptäcker du ID-kapning

  • får meddelande om att en kreditupplysning har gjort och du inte känner igen frågeställaren.
  • får fakturor eller inkassokrav där du inte känner igen avsändaren.
  • får telefonsamtal, e-post eller brev om produkter du inte har beställt.
  • får avslag på lån och krediter.

Hur går id kapningar till?

Var vaksam om någon tar en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt. Id-kapning handlar om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe, visar upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan.

Hur blir man kapad?

Id-kapning handlar om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe, visar upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan.

Vad är straffet för ID-kapning?

Den som genom att olovligen använda en annan persons identitetsuppgifter utger sig för att vara honom eller henne och därigenom ger upphov till skada eller olägenhet för honom eller henne, döms för olovlig identitetsanvändning till böter eller fängelse i högst två år.

Kan man se om någon tagit lån i ens namn?

Du kan teckna UC ID-Skydd, en tjänst där du får sms eller epost när någon uppgift i din kreditupplysning hos UC ändras. Det betyder att du snabbt kan agera om någon tex försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn.

Kan någon komma åt mitt BankID?

Det är viktigt att du aldrig ger någon annan person tillgång till ditt BankID. Använd aldrig ditt BankID när någon som kontaktar dig ber dig göra det.

Share this post